Özgür Yayınları; açık erişimli akademik yayıncılığı benimsemiştir. Tüm kitaplarımız, içerik ve kalite konusunda tavsiyelerde bulunan bağımsız akademik uzmanlar tarafından taslak aşamasında hakem değerlendirmesinden geçirilmektedir. Ayrıca, Editoryal Ekibimiz, geliştirme uzmanlıklarıyla önemli başlıkların ve dijital ürünlerin şekillendirilmesine yardımcı olmaktadır.
Yayınlanmak üzere Özgür Yayınları'na gönderilen tüm kitap taslakları, hakem değerlendirmesi süreci başlamadan önce, temel gereksinimler açısından herhangi bir yetersizlik bulunmadığından emin olmak için ön kontrole ve intihal kontrolüne tabi tutulur. Ön inceleme sonrasında kitap taslakları, dış hakem değerlendirmesine tabi tutulur. Hakem sürecinde, editörler veya yayın kurulu üyeleri değil, dış uzmanlar görev alır. Dış hakemler Baş Editör tarafından belirlenir. Hakem raporları Yayın Kurulu tarafından incelenir. Revize metinler, Baş Editör tarafından tekrar incelenir. Kitaplarda nihai kararı, Yayın Kurulu verir. Yazara kararı Baş Editör iletir.
1) İç Editöryal İnceleme (1-2 Hafta): Görevlendiren editör, kitap taslağını ilk inceleyen kişidir. Kitap taslağının, Özgur Yayınları’nın kapsamına uygun olup olmadığını değerlendireceklerdir. Onaylanırsa, teklif bir sonraki aşamaya geçecektir.
2) Ön İnceleme ve İntihal Taraması (2-3 Hafta): Çalışma; yayın ilkelerine ve akademik yazım kurallarına uygunluk açısından editöryal ekip tarafından incelenir. Sonrasında Turnitin kullanılarak intihal taramasından geçirilir.
3) Dış Hakem İnceleme Süreci: Editöryal incelemeden geçen çalışma, en az iki bağımsız dış hakemin değerlendirmesine sunulur. Hakem süreci, çift taraflı kör hakemlik uygulaması çerçevesinde gizlilik içinde yürütülür. Editör, genellikle 4 ila 6 hafta içinde hakem raporlarını yazara iletir. Yazar, hakem raporlarına göre çalışmasında değişiklik yapmaya davet edilebilir. Hakem raporlarının ikisi de olumlu ise çalışma, yayımlanmasının değerlendirilmesi teklifi ile Yayın Kurulu’na sunulur. İki hakemden birinin olumsuz kanaat belirmesi halinde çalışma, üçüncü bir hakeme gönderilir. Çalışmalar, en az iki hakemin olumlu kararı ile yayımlanabilir. Kitap ve sempozyum değerlendirmeleri ile doktora tezlerinin yayımına, editörün değerlendirmesi sonucunda karar verilir.
4) Yayın Kurulu İncelemesi: Kitap taslağı, hakem değerlendirmesinden geçtikten sonra nihai onay için Özgür Yayınları Yayın Kurulu’na sunulur. Yayın Kurulu, kitabın yayın için onaylanması, uygunsa değişiklikler için önerilerde bulunulması ve sözleşme şartlarının belirlenmesi konusunda nihai kararı verir. Editör, toplantının ardından Yayın Kurulu kararını yazara bildir. Yayıma karar verilirse yazar ile Özgür Yayınları arasında Telif Sözleşmesi imzalanır.
5) Sözleşme İmzalanması: Sözleşme telif hakkı, CC lisansı ve teslim tarihi gibi ayrıntıları içerir.
6) Türkçe Dil Kontrolü: Hakem sürecinden geçen çalışmalar, Türkçe Dil Editörü tarafından incelenir ve gerekli ise yazardan tashih istenir.
7) İngilizce Dil Kontrolü: Türkçe dil kontrolünden geçen çalışmalar, İngilizce Dil Editörü tarafından incelenir ve gerekli ise yazardan tashih istenir.
8) Üretim (1-3 Hafta): Yayın Kurulu tarafından Yayın Kurulu tarafından yayımlanması kararlaştırılan çalışmaların dizgi ve mizanpajı yapılarak yayına hazır hale getirilir. Kitaplarımız, en son teknoloji kullanılarak, şirket içi üretim ve tasarım ekipleri tarafından verimli, hızlı ve çekici bir şekilde üretilmektedir.
9) Yayım ve Dağıtım: Satış ve pazarlama ekibimiz, kitabınızın uygun hedef kitleye tanıtılmasını ve satılmasını sağlamak için perakendeciler ve diğer toplayıcılarla birlikte çalışır. Akademik kurumlar dışındaki okuyucuların çalışmanıza erişebileceği Google Scholar ve WorldCat gibi platformlara meta veri dağıtımımız da vardır. Açık erişim kitapların içeriği ozguryayinlari.com'da barındırılacaktır.