Metaverse Kavramsal Çerçeve
Şu kitabın bölümü:
Kırcı Çevik,
N.
(ed.)
2023.
Sosyal Bilimler Üzerine Araştırmalar- I.
Özet
Metaverse, “meta” ve “evren” kelimelerinin birleşiminden oluşan bir kavramdır. “Avatar olarak adlandırılan karakterlerin sosyal, ekonomik, politik ve kültürel faaliyetler içerisinde bulundukları üç boyutlu bir sanal dünya olarak” ifade edilmektedir (Wiederhold, 2022).
Bilgisayar ile oluşturulan “meta evren, sanallıkta kolektif alan, yaşam günlüğü, ayna dünyası, her yerde bulunan bir evren, somutlaştırılmış internet: simülasyon ve iş birliği mekânı” olarak birçok kavram vasıtasıyla ifade edilmiştir (Bruun ve Stentoft, 2019; William, 2018; Kyle,2021).
Wall Street Journal'a göre metaverse, "dijital avatarlarımızın ve topluluklarımızdaki ve dünyadaki insanların çalışmak, alışveriş yapmak, derslere katılmak, hobiler peşinde koşmak, sosyal toplantıların tadını çıkarmak ve daha fazlası için bir araya geldiği sanal bir dünyadır." (Wiederhold, 2022). “Metaverse” bir gerçeklik sonrası evren, dijital dünya ile fiziksel gerçekliği ortak noktada buluşturan kullanıcıları içerisinde bulundurmaktadır.“Metaverse” çevrimiçi uzaktan eğitimle ilgili, 2B e-öğrenme (web tabanlı) araçlarının esas sınırlamalarını ele almaktadır (Mystakidis, 2022).
Metaverse kavramı yirmi yılı aşkın bir süreden sonra ortaya çıkmış ve genel olarak internetin somutlaşmış bir sürümü şeklinde ifade edilir. Günümüzde internetin başında bir imleç yardımıyla nasıl işlemlerimizi yapabiliyorsak, bireylerde “sanal gerçeklik” veya “artırılmış gerçeklik “teknolojileri sayesinde Metaverse'i keşfedebileceklerdir.