İlköğretimde Öğrenme Güçlüğü Olan Öğrencilerin Özellikleri ve Eğitimleri
Şu kitabın bölümü: Baltacı, Ö. (ed.) 2023. Eğitim Bilimleri Araştırmaları- II.

Murat Balcı
İstanbul Aydın Üniversitesi
Medine Eda Ceylan
İstanbul Aydın Üniversitesi

Özet

Öğrenme güçlüğü; normal veya üstün zekâ olan bireyde beyin zedelenmesi olup ya da olmaması durumunda akademik becerilerde sorun yaşayan, okuma, yazma, konuşma ve aritmetik becerilerden bir ya da birkaçında zorluk yaşamadır. Öğrenme güçlüğü 1975’te Amerika’da özel eğitim kategorisine alınmıştır.
Öğrenme güçlüğünün nedeni beynin işlevinden ve dört faktörlerden dolayı olduğuna inanılsa da kesin bir neden henüz bilenememektedir. Bu dört faktör; organik, genetik, çevresel nedenler ve biyokimyasal bozukluklarıdır.
Öğrenme güçlüğü olan öğrenciler özel eğitimde en büyük alanı oluşturmaktadır. Özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların %50,5’i öğrenme güçlüğü olarak sınıflandırılmaktadır. Okul çağındaki öğrenme güçlüğü olan öğrenciler ise %4,5’i oluşturmaktadır.
Öğrenme güçlüğü olan öğrencilerde en belirgin şekilde okuma, okuduğunu anlama, yazma ve matematikte başarısızlıklara rastlanmaktadır. Bunun yanında güdülenme, zayıf sosyal beceriler, dil, dikkat, algı gibi alanlarda da problemler görülebilmektedir.
Yapılan araştırmalar sonucunda iki öğretim yönteminin etkili olabileceği sonuçlanmıştır. Bu yöntemler; doğrudan öğretim yön-temi ve bilişsel strateji öğretimidir. Doğrudan öğretim yöntemi; konuları küçük basamaklarla sunmayı ardından öğrencilerin sunumlarından ne kadar yararlandıklarını belirlemek amacıyla sık sık kontrolleri içeren ve öğretme sorumluluğunun öğretmende başlayıp öğrenciye aktarıldığı aşamalı bir yöntemdir. Bilişsel strateji öğretimi okuduğunu anlama ve yazılı ifade, matematik problemleri çözme gibi kompleks akademik becerilerin öğretiminde etkilidir. Bu stratejide bazı öğretimsel ögeler bulunmaktadır. Bunlar; destekleyiciler sunma, strateji basamaklarını hatırlamayı sağlayacak hatırlatıcılar sunma, etkileşimsel diyaloglara yer ver-me ve üst bilişsel bilgiyi geliştirme şeklindedir.
İlköğretimde, öğrenme güçlüğü olan öğrencilere yönelik öğretim-sel düzenlemeler olmalıdır. İlkokuma yazma, okuduğunu anlama, yazma, matematik öğretimi ve Hayat Bilgisi, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler alanlarında uygulanacak etkili öğretimsel düzenlemeler ve yaklaşımlar vardır.

Anahtar Kelimeler:

Kaynakça Gösterimi

Balcı, M. & Ceylan, M. E. (2023). İlköğretimde Öğrenme Güçlüğü Olan Öğrencilerin Özellikleri ve Eğitimleri. In: Baltacı, Ö. (ed.), Eğitim Bilimleri Araştırmaları- II. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub93.c482

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

24 March 2023

DOI