Organik Gıda Ürünlerinin Pazarlanmasına İlişkin Durum Değerlendirmesi
Şu kitabın bölümü: Çolakoğlu, E. & Çetinkaya, N. Ç. (eds.) 2023. Güncel Gelişmelerle Pazarlama: Konular ve Araştırmalar I.

Mutlu Bulut
Meteoroloji Genel Müdürlüğü
Burak Şen
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi

Özet

Organik tarım, güvenli, kaliteli, sertifikalı gıda üretimi için sürdürülebilir bütünleşik bir ekolojik sistemdir ve bu sistem tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarını karşılarken, ekonomik ve ekolojik kazanç elde etmek ve çevreyi korumak için sıkı bir şekilde kontrol edilmektedir. İnsan sağlığını ve çevreyi korumayı amaç edinen organik gıdalar, ortaya çıkışından günümüze gittikçe büyüyen bir sektör haline gelmiştir. Sektör büyüdükçe ve rekabet arttıkça organik gıdaların pazarlaması daha da önem kazanmıştır. Bu çalışma organik gıda üretiminin mevcut yapısını değerlendirmek ve pazarlama konusundaki sorunların tespiti ve çözüm önerileri sunmak için gerçekleştirilmiştir. Araştırma derleme modelinde gerçekleştirilmiştir. Organik gıda ürünlerinin pazarlanmasında pazarlama karmasının dört temel ilke esas alınmaktadır. Organik ürünlerin pazarlanmasında en sık karşılaşılan sorunlar; ürün fiyatlarının ikame ürünlere göre daha pahalı oluşu, girdi maliyetlerinin fazla olması, sertifikasyon süreçlerinin uzun ve maliyetli olması ve depolama sorunları olarak belirlenmiştir. Öte yandan tüketicilerin bilinçleri arttıkça organik gıdaları satın alma eğilimleri de yükselmektedir. Önceki çalışmalardan elde edilen araştırma sonuçları, organik gıda talebinin yüksek hane halkı gelirine, yaşa ve eğitim düzeyine bağlı olduğunu göstermiştir. Bu faktörler arasında eğitim ve gelir düzeyi tüketicilerin organik ürün satın alma davranışlarını etkileyen en önemli faktörlerden birisidir.

Kaynakça Gösterimi

Bulut, M. & Şen, B. (2023). Organik Gıda Ürünlerinin Pazarlanmasına İlişkin Durum Değerlendirmesi. In: Çolakoğlu, E. & Çetinkaya, N. Ç. (eds.), Güncel Gelişmelerle Pazarlama: Konular ve Araştırmalar I. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub87.c252

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

28 March 2023

DOI

Kategoriler