Burun Embriyolojisi, Burun Histolojisi, Burun Fizyolojisi
Şu kitabın bölümü: Özdaş, T. (ed.) 2023. Sağlık Bilimleri Araştırmaları: Kulak, Burun & Boğaz Hastalıkları.

Aykut Çakır
SBÜ Adana Şehir Hastanesi
Talih Özdaş
Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Özet

BURUN EMBRİYOLOJİSİ

Gebeliğin yirmi dördüncü gününde orta yüz bölgesinde, ektoderm kökenli iki adet lateral nazal çıkıntı ve mezoderm kökenli bir adet frontonazal çıkıntı meydana gelir. Nazal çıkıntılardan nazal kavite, nazal mukoza ve ilkel koana oluşur. Frontonazal çıkıntıdan septum meydana gelir. Devam eden süreçte nazal çıkıntılarda invajinasyon gelişir ve nazal girintileri oluşturur. Oral kavite ve nazofarinks girintileri, bukkonazal membran adı verilen bir membran ile ikiye ayrılır. Bu membranın posterior kısmı yedinci haftanın sonunda kaybolup koanaları oluşturur. Doğum sırasında nazal septum, premaksilla ve vomerin büyük bir kısmı kıkırdaktan oluşmaktadır. Nazal septumda iki adet ossifikasyon merkezi oluşur. Bu ossifikasyon merkezleri iki tabaka halinde vomeri oluşturarak posteriorda birleşir.

BURUN HİSTOLOJİSİ

Nazal kavite epiteli burnun her bölümünde farklı özelleşmiş yapıya sahiptir. Nazal kavitenin ön kısmı kıl follikülleri, yağ ve ter bezleri bulunan çok katlı yassı epiteli ile döşelidir.
Bu epitelin lamina propria tabakası çok sayıda serömükoz bez içerir ve altındaki periost ve perikondriuma submukoza ile yapışık yapıdadır

BURUN FİZYOLOJİSİ

Burun, üst solunum yolunda en önemli yere sahiptir. Solunum sırasında hava akımı, sırasıyla nostril, nazal vestibül, internal nazal valv, nazal kavite, koana ve nazofarenkse ilerleyerek alt solunum yollarına ulaşır. Dış ortamdaki havanın sıcaklığı bulunulan bölgeye bağlı olarak –50° ile +50° C arasında değişmektedir. Nazal yapı bu havayı 31-37 ° C arasında getirebilecek yapıda özelleşmiştir.
Solunum havasının temizlenmesi iki yolla gerçekleşir. İlk aşamada solunum 3 μm’den
daha büyük partiküller nazal vestibül kılları ve internal nazal valv tarafından filtrelenir.
Nazal hava akımının direnci, fizyolojik ve patolojik durumlarda değişmektedir. Fizyolojik olarak nazal havayolu direncinin siklik bir şekilde değişmesine nazal siklus denir.
Sesli harflerin söylenmesi ya da değiştirilmesinde, burnun rezonansa etkisi yoktur.
Fakat, bazı ünsüz harflerin çıkarılması sırasında, burun ek bir rezonans bölgesi görevi görür.

Kaynakça Gösterimi

Çakır, A. & Özdaş, T. (2023). Burun Embriyolojisi, Burun Histolojisi, Burun Fizyolojisi. In: Özdaş, T. (ed.), Sağlık Bilimleri Araştırmaları: Kulak, Burun & Boğaz Hastalıkları. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub73.c309

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

25 March 2023

DOI