Muğla-Menteşe İlçesi’ne Mübadillerin İskânı Meselesi (1923-1930)
Şu kitabın bölümü: Tansü, Y. E. (ed.) 2023. Tarih Alanında Seçme Yazılar- II.

Seher Akça
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

Özet

Cumhuriyet döneminde Balkanlardan Anadolu’ya birçok göç yaşanmıştır. Bu göçlerin en yoğun yaşandığı yıllar mübadele dönemi olmuştur. Bu mübadele döneminde Anadolu’dan Yunanistan’a 1.200.000 kişi giderken Balkanlardan Anadolu’ya da 400.000 kişi gelmiştir. Bu gelenlerin 4.968 kişisi Muğla İline ve bunun da 459 kişisi Menteşe İlçesi’ne iskân edilmiştir.
Bu mübadillerin iskânı sırasında sorun yaşanmaması için dönemin hükümet önce İmar ve İskân Vekâleti kurmuş ve vekâlet de her il ve ilçede İmar ve İskân Komisyonları oluşturmuştur. Muğla’da da Vali’nin başkanlığında bir komisyon kurulmuştur. Bu komisyonun; yerleşim yerlerini tespit etme, sağlık sorunlarını çözme, taşınma işini düzenleme ve ev, arsa, zeytinlik gibi malların dağıtımını adaletli bir şekilde yapma gibi görevleri vardı.
Mübadele olayının bazı avantajları ve dezavantajları olmuştur. Muğla-Menteşe İlçesi’ne Rodos Adası Kavala, Drama, Tikveş gibi yerlerde tarımla uğraşan kişiler gelmiş ve bu da bölge tarımının gelişmesine katkı sağlamıştır. Ancak, gidenler Menteşe İlçesi’nde zanaat ve ticaret ile uğraşan kişiler olduğu için bu da bölgede ticaret ve zanaat faaliyetlerini olumsuz etkilenmesine neden olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Kaynakça Gösterimi

Akça, S. (2023). Muğla-Menteşe İlçesi’ne Mübadillerin İskânı Meselesi (1923-1930). In: Tansü, Y. E. (ed.), Tarih Alanında Seçme Yazılar- II. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub70.c240

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

23 March 2023

DOI

Kategoriler