İran'da Yaşayan Halklar ile İlgili 20. Yüzyıl Başlarında Yapılan Antropolojik Tespitler
Şu kitabın bölümü: Tansü, Y. E. (ed.) 2023. Tarih Alanında Seçme Yazılar- II.

Zeynel Özlü
Gaziantep Üniversitesi
İsmail Hakkı Üzüm
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi

Özet

İran, Ortadoğu’nun önemli bir noktasında yer almaktadır. İran, büyük imparatorlukların kurulduğu, farklı etnik unsurların bir arada yaşadığı, siyasi, askeri, ekonomik ve sosyal açıdan zengin bir coğrafyaya sahiptir. Modern dünyada bu önemini korumaktadır. Tarihin erken devirlerinde İran bölgesinde Ahamenişler, Pers ve Sasani gibi imparatorluklar kurulmuştur. Ardından bölgede İslamiyet’in yayılması ve doğu-batı arasında kültürel etkileşimin yoğun olması İran’a özgü bir kimliğin oluşumuna katkı sağlamıştır.
İran’ın Basra Körfezi’nden Hazar Denizi, Anadolu’nun doğusundan Hindistan’ın batısına kadar uzanan bir alanda bulunmasının doğal sonucu olarak bölge üzerinde birçok etnik unsur yaşamıştır. Türk göçlerinin İran üzerinden gerçekleşmesi, Arapların ve Kafkas topluluklarının geçiş yolunun İran olması dolayısıyla İran’da birbirinden farklı milletler tarih boyunca yaşamını sürdürmüştür. Yine İran’ın arazi koşulları, yaşama elverişli alanları göç eden toplulukların İran coğrafyasına yerleşmelerine imkân vermiştir. Ayrıca İran coğrafyası bu toplulukların kendi kimliklerini korumalarını da sağlamıştır. Bu çalışmada, İran’da mevcut halklar hakkında ve bu halkaların genel karakteristik yapıları hakkında bilgilendirmelere yer verilmiştir.
Anahtar Kelimler: Antropoloji, İrani, İran, Irk, Kültür

Anahtar Kelimeler:

Kaynakça Gösterimi

Özlü, Z. & Üzüm, İ. H. (2023). İran'da Yaşayan Halklar ile İlgili 20. Yüzyıl Başlarında Yapılan Antropolojik Tespitler. In: Tansü, Y. E. (ed.), Tarih Alanında Seçme Yazılar- II. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub70.c167

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

23 March 2023

DOI

Kategoriler