Cinsiyetçi Fiyatlandırma Politikaları: Pembe Vergilendirme (Pink Tax)
Şu kitabın bölümü: Dişli Bayraktar, E. (ed.) 2025. Pazarlamada Cinsiyet Eşitliği: Kuramsal Perspektifler ve Uygulamalar.

Nazlı Pehlivan Yirci
Hitit Üniversitesi

Özet

İşletmelerin pazarlama amaçlarına ve ürünlerine göre hedef kitlesi değişiklik gösterebilmektedir. Bu sebeple işletmeler, ürünlerin bölümlendirmesinde çeşitli değişkenleri kullanmaktadır. Cinsiyet değişkeni de ürünlerin bölümlendirilmesinde genellikle kullanılan bir unsurdur. Özellikle cinsiyet değişkeni, tüm tüketici satın alma kararlarında önemli bir etkisi olan kadın tüketicilere yönelik farklı pazarlama karması stratejilerinde uygulanmaktadır. Bununla birlikte, pazarlama karması unsurları arasında gelir getirici bir eleman olarak ifade edilen fiyat, cinsiyetçi fiyatlandırma stratejilerinde ayrımcı bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Erkekler ve kadınlar için satılan benzer ürünlerde kadınlar aleyhinde oluşan fiyat farklılaştırılması “pembe vergilendirme” olarak isimlendirilmektedir. Dünyanın birçok ülkesinde gündem olan pembe vergilendirme; giyim, hijyen, kişisel bakım ve sağlık gibi çeşitli kategorilerde kadın ve erkek ürünleri arasındaki fiyat farkını ifade etmektedir. Literatüre pembe vergi olarak geçen bu kavram, pazarlamaya konu olan bazı ürünlerin fiyatlarının cinsiyete duyarlı bir farklılaşma göstermesinde kullanılmaktadır. Özellikle kadınlara pazarlanan ürünlerin erkeklere pazarlanan benzer ürünlere göre daha yüksek fiyatlarla satılmasıdır. Cinsiyete göre fiyat farklılaştırmasının gözlendiği ürünlerin renklerinin genellikle pembe olarak pazara sunulmasından dolayı adının pembe vergi olduğu ifade edilmektedir. Çalışmanın bu kısmında cinsiyetçi fiyatlandırma politikası olan pembe vergilendirmenin kavramsal ve teorik çerçevesi incelenmiştir. 

Kaynakça Gösterimi

Pehlivan Yirci, N. (2025). Cinsiyetçi Fiyatlandırma Politikaları: Pembe Vergilendirme (Pink Tax). In: Dişli Bayraktar, E. (ed.), Pazarlamada Cinsiyet Eşitliği: Kuramsal Perspektifler ve Uygulamalar. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub691.c2921

Lisans

Yayın Tarihi

24 March 2025

DOI

Kategoriler