Beşeri Sermaye, Kamu Harcaması ve Ekonomik Karmaşıklık İlişkisi: Nedensellik Analizi
Şu kitabın bölümü:
Eroğlu Sevinç,
D.
&
Yüce Akıncı,
G.
(eds.)
2023.
Ekonomi ve Finans Politikaları Üzerine Çalışmalar.
Özet
Bu çalışmada beşeri sermaye ve kamu harcamasının ekonomik karmaşıklık üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bunun için Dumitrescu ve Hurlin (2012) nedensellik testinden yararlanılmıştır. Çalışmada 15 Avrupa Birliği ülkesinden 6’sı (Danimarka, Finlandiya, Avusturya, İtalya, İsveç, İngiltere) ve 2000-2015 dönemine ait veriler kullanılmıştır.
Çalışmada beşeri sermaye göstergesi olarak 2 değişken tercih edilmiştir. Beşeri sermayeyi temsil etmek üzere, ortaokul kayıt oranı dikkate alındığında ekonomik karmaşıklık ve beşeri sermaye arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Beşeri sermayeyi temsil etmek üzere yüksek eğitimli işgücü oranı dikkate alındığında, eğitimli işgücünden ekonomik karmaşıklığa doğru tek yönlü nedensellik tespit edilmiştir. Kamu harcamalarının ekonomik karmaşıklık üzerindeki etkisini analiz etmek amacıyla benzer şekilde iki değişken kullanılmıştır. Bunlardan ilki, kamunun eğitim ve sağlık harcamaları toplamıdır. İkinci değişken ise toplam kamu harcamasıdır. Analiz sonucunda her iki değişken için de kamu harcamasından ekonomik karmaşıklığa doğru tek yönlü bir nedensellik bulunmaktadır.
Sonuç olarak, karmaşık ürünlerin ihraç edilebilmesinde bilgi ve eğitimin önemli olduğu görülmektedir. İlaveten devletin kamu harcamalarını artırarak ekonomik karmaşıklığa katkı sunabileceği de ifade edilebilir. Kısaca beşeri sermayeyi teşvik edecek uygulamalar ve kamu harcamasındaki artışlar, teknoloji ve bilgi yoğun ürün üretip ihraç etmeyi olumlu etkileyebilecektir.