
Türkiye’de Muhasebe Mesleğinde Dijital Dönüşümde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri
Şu kitabın bölümü:
Şenel,
S.
A.
(ed.)
2025.
Dijital Dönüşümün Muhasebe Mesleğine Etkileri ve Meslekte Uzmanlaşma.
Özet
Küreselleşen dünya ve baş döndürücü hızla gelişen teknoloji, çağımızda insanların günlük yaşantılarını önemli ölçüde etkilemiş bir çok değişikliğe yol açmıştır. Teknolojik gelişmeler sonucunda her alanda otomasyon yaygınlaşmış işler daha kısa zamanda ve otomatik yazılımlarla yapılmaya başlanmıştır. Teknolojik gelişmeler diğer meslekleri olduğu gibi muhasebe mesleğini de önemli ölçüde etkilemiştir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşanan dijitalleşme çerçevesinde muhasebe mesleği bir anlamda kabuk değiştirmiş yeni bir boyuta taşınmıştır.
Türkiye’de dijital dönüşüm süreci e-devlet (Elektronik Devlet) uygulamaları ile başlamıştır. E-Devlet uygulamaları kapsamında başlayan dijital dönüşüm süreci elektronik ortamda muhasebe uygulamalarına da yansımış ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından e-belge, e-defter, e-fatura, e-arşiv fatura, e-beyanname, e-arşiv, e-tebligat, e-irsaliye, e-bilet, e-yolcu listesi ve e-defter uygulamalarına geçiş sağlanmıştır.
Muhasebe mesleğini fiilen icra eden muhasebe meslek mensupları ve bir akademisyen tarafından kaleme alınan bu çalışmanın amacı Türkiye’de muhasebe mesleğinde dijital dönüşümde yaşanan sorunlara ilişkin özellikle muhasebe mesleğini fiilen icra eden muhasebe meslek mensuplarınn bakış açısıyla çözüm önerileri sunmaktır.
Çalışmada öncelikle muhasebe mesleği, mesleğin dünyada ve Türkiye’deki gelişim süreci, muhasebe mesleğinde dijitalleşme makaleler, kitaplar, tezler, bildiriler ve yazılı diğer dokümanlardan yararlanılarak akademik bir bakış açısıyla ele alınmıştır. Daha sonra Türkiye’de muhasebe mesleğinde dijital dönüşümde yaşanan sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunmaktır.