Rejeneratif Endodontik Tedavide Doku Mühendisliği Uygulamaları ve Tedavi Yöntemleri
Şu kitabın bölümü: Pertek Hatipoğlu, F. (ed.) 2025. Endodontide Güncel Bilgiler.

Feyza Çetinkaya
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı
Özge Başar
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi

Özet

Rejeneratif Endodontik Tedavi (RET) çürük, travma, enfeksiyon gibi sebeplerle hasarlanan pulpa- dentin kompleksi hücrelerini yenilemek üzerine geliştirilen biyolojik temelli bir prosedürdür. RET, kök kanalının dezenfeksiyonun ardından doku iskelesi uygulanmasını ve üzerinin biyoaktif bir malzeme ile kapatılmasını içerir. RET; kök hücreler, bu hücrelerin farklılaşmasını sağlayan büyüme faktörleri ve hücre farklılaşmasının düzenlenmesi için doku iskelesi olmak üzere 3 ana unsurdan oluşur. Yüksek farklılaşma yetenekleri ile RET için umut vadeden dental kök hücreler arasında daimi diş pulpası kök hücreleri (DPSCs), apikal papilla kök hücreleri (SCAPs), süt dişi pulpası kök hücreleri (SHEDs), periodontal ligament kök hücreleri (PDLSCs), dental folikül kök hücreleri (DFSCs) ve inflamatuar periapikal progenitör hücreler (iPAPCs) bulunmaktadır.  Doğal ve sentetik doku iskeleleri, dokulardaki ekstraselüler matriksi taklit etmek üzere kullanılmaktadır. Sentetik doku iskeleleri polilaktik asit (PLA), poliglikolik asit (PGA), polilaktiko glikolik asit (PLGA), polihidroksi bütürat(PHB), poliepsilon kaprolakton (PCL), kalsiyum ve fosfat materyaller, cam seramik ve biyoaktif camlardan oluşur. Doğal doku iskelesi olarak kan pıhtısı, plateletten zengin fibrin (PRF), plateletten zengin plazma (PRP), konsantre büyüme faktörü (CGF), kollajen, glikozaminoglikanlar, kitosan, hyoluronik asit, demineralize- doğal dentin matriksi ve deri kullanılabilmektedir.

Platelet kaynaklı büyüme faktörü (PDGF), vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF), insülin benzeri büyüme faktörü (IGF), fibroblast büyüme faktörü-2 (FGF-2) ve transforme edici büyüme faktörü-beta (TGF-β) dentin içinde bulunmaktadır ve RET’de aktif rol oynamaktadırlar. RET yöntemleri; kan pıhtılaşma yoluyla revaskülarizasyon, kök hücre tedavisi, pulpa implantasyonu, doku iskelesi implantasyonu, enjekte edilebilir doku iskelesi uygulaması, üç boyutlu hücre yazılımı ve gen tedavisidir.

Kaynakça Gösterimi

Çetinkaya, F. & Başar, Ö. (2025). Rejeneratif Endodontik Tedavide Doku Mühendisliği Uygulamaları ve Tedavi Yöntemleri . In: Pertek Hatipoğlu, F. (ed.), Endodontide Güncel Bilgiler. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub652.c2799

Lisans

Yayın Tarihi

10 January 2025

DOI