Bir Kamu Politikası Olarak Çok Resmi Dilillik: Güney Afrika Cumhuriyeti Örneği
Şu kitabın bölümü: Göngen, M. A. & Kesgin, Y. (eds.) 2023. Yeni Medya Araştırmaları: Dil, İmaj, Fenomenler, Teknoloji, Dezenformasyon.

Bilal Yalçinkaya
Bağımsız Araştırmacı
M. Ali Göngen
Gaziantep Üniversitesi

Özet

Kamu politikası analizi politika yapım süreçlerini, sonuçlarını daha iyi anlamak için uygulanan bir sosyal bilim disiplinidir. Bu çalışmada resmi çok dillilik politikasının analizi, uygulanan politikanın nedenleri, aşamaları ve sonuçları incelenerek ortaya konulması amaçlanmıştır. Dil politikası kamu politikası çalışmalarının bir bileşenidir ve ülkeler bazında dil politikası ve planlaması incelemeleri bu konuda önemli bir katkı sunmaktadır. Bu çalışmada ilk olarak dil politikası araçlarının sınıflandırılması ve kamu politikası aracı olarak nasıl kullanıldığına yer verilmektedir. Ardından Güney Afrika Cumhuriyeti kamu politikasında incelenmesi, sınıflandırılması ve sonuçlarının yorumlanması gerçekleştirilmektedir. Bu makale, resmi çok dillilik kavramının kamu politikası içerisindeki yerini ve araştırmalarına nasıl uyarlanabileceğini tartışarak, dil politikası geliştirme, uygulama ve sonuçları hakkında araştırmalara katkıda bulunmaktadır. Diğer bir deyişle, çalışmada gerçekleştirilen tematik analiz sonrasında vaka analiziyle kavramın incelenmesi söz konusudur. Bununla birlikte, amacı kasıtlı olmakla birlikte makale kamu politikası olarak resmi çok dilliliğe giriş niteliğindedir ve tanımlayıcıdır. Sonrasında Güney Afrika Cumhuriyeti örneği ile dil politikalarının karşılaştırmak ve incelemek için yöntem oluşturulmaktadır.
Max Weber milletleşme sürecinde, dilin birleşmeye davet ettiğini ama zorlamadığını belirtmektedir. Gökkuşağı toplumu olarak nitelendirilen Güney Afrika Cumhuriyeti farklı dillerin bu davetini kabul etmiş ve bunu ortak metin olan anayasada birleştirmiştir. Bunun yanı sıra ülkede eyaletlerin nüfusları oranında resmi diller belirlenmiş ve bu eğitim, sağlık, iletişim gibi kısacası devletin bütün aygıtlarında kullanılabilir hale getirilmiştir. İçinde farklılığı ve ayrılıkçılığı barındıran dil/diller böylece farklı toplulukların birlikte olmalarının çimentosu olmuştur. 11 resmi dilin olmasının temel amacı, dil dışlandıkça ayrılıkçıdır ama devlet içine alındığında ne kadar birleştirici olduğunu ispat etmektir. Çok resmi dillilik, farklı grupların aynı ülke içinde aidiyet duygusunu hissetmesinin ve bütün sorunlarına rağmen toplumun birlikte yaşama azmini kaybetmemesinin en büyük kaynağıdır.

Kaynakça Gösterimi

Yalçinkaya, B. & Göngen, M. A. (2023). Bir Kamu Politikası Olarak Çok Resmi Dilillik: Güney Afrika Cumhuriyeti Örneği. In: Göngen, M. A. & Kesgin, Y. (eds.), Yeni Medya Araştırmaları: Dil, İmaj, Fenomenler, Teknoloji, Dezenformasyon. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub63.c330

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

23 March 2023

DOI

Kategoriler