Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Bilgi Düzeyleri
Şu kitabın bölümü: Ekici, S. & Bayrakdar, A. (eds.) 2024. Spor Paradigmaları- VI.

Tülin Akman
Ondokuz Mayıs Üniversitesi
Şaban Ünver
Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Özet

Bu çalışma, spor bilimleri fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerin beslenme bilgi düzeylerini farklı faktörler açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmamıza Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi ve Batman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi veya Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda öğrenim gören 203 kadın (yaş;22,55±1,34) ve 264 erkek (23,06±1,65) olmak üzere toplam 467 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Veri toplama araçları olarak "Demografik Bilgi Formu" ve "Beslenme Bilgi Düzeyi" anketi kullanılmıştır. Bulgular, “Öğrenim görülen üniversite”, “cinsiyet” ve “spor branşı” olmak üzere üç ana kategoride sunulmuştur: Analiz sonuçlarına göre, "İyi," "Yeterli," ve "Yetersiz" beslenme bilgi düzeylerine sahip öğrenci yüzdeleri belirlenmiş ve istatistiksel değerlendirmeler yapılmıştır.

Araştırmaya katılanların %37,7'sinin beslenme düzeyi "İyi" olarak sınıflandırılmıştır. Bu bulgu, araştırmaya katılan bireylerin neredeyse dörtte birinin iyi bir beslenme düzeyine sahip olduğunu göstermektedir. "Yeterli" beslenme düzeyine sahip olanların oranı %41,5 olarak belirlenmiştir. Bu sonuç, araştırmaya katılanların çoğunluğunun yeterli bir beslenme düzeyine sahip olduğunu göstermektedir. "Yetersiz" beslenme düzeyine sahip olanların oranı ise % 20,8 olarak tespit edilmiştir.

Öğrenim görülen üniversiteye göre beslenme bilgi düzeyinin farklılaştığı tespit edilmiştir. Cinsiyet kategorisinde kadınların beslenme bilgi düzeyinin erkeklere göre daha iyi olduğu ve istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Branşa göre yapılan analizde ise takım sporları ile uğraşan öğrencilerin beslenme bilgi düzeyinin bireysel sporlarla uğraşanlara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir.

Bu araştırma, öğrencilerin beslenme bilgi düzeylerini farklı değişkenlere göre inceleyerek önemli bulgular elde etmiştir. Sporcu öğrencilerin beslenme bilgi düzeylerini artırmak için eğitim ve bilinçlendirme programlarının faydalı olabileceği sonucuna varılmıştır. Araştırmanın sonuçları, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının sporcuların performansını ve genel sağlığını olumlu yönde etkileyebileceği konusundaki farkındalığı artırmaya yönelik politikaların geliştirilmesine katkı sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler:

Kaynakça Gösterimi

Akman, T. & Ünver, Ş. (2024). Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Bilgi Düzeyleri. In: Ekici, S. & Bayrakdar, A. (eds.), Spor Paradigmaları- VI. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub617.c2659

Lisans

Yayın Tarihi

28 December 2024

DOI

Kategoriler