Dijital Pazarlama Stratejileri
Şu kitabın bölümü: Tuna, M. F. (ed.) 2024. Dijital Pazarlama Yönetimi.

Cihat Kartal
Kırklareli Üniversitesi
İbrahim Bozacı
Kırıkkale Üniversitesi

Özet

Teknolojinin hızla gelişmesi ve internetin hayatımızın her alanında daha fazla yer edinmesiyle birlikte, dijital pazarlama işletmelerin başarılı olabilmesi için vazgeçilmez bir araç haline gelmiştir. Dijital pazarlama, markaların hedef kitlelerine dijital kanallar aracılığıyla ulaşmalarını sağlayan stratejilerin bir bütünüdür. Başta internetin sağladığı imkânlar sayesinde işletmeler, potansiyel müşterilerine daha hızlı ve etkili bir şekilde ulaşabilmekte, doğru stratejilerle büyüme fırsatları elde edebilmektedir. Dijital pazarlama stratejilerinin önemi, günümüzün rekabetçi iş dünyasında daha da artmıştır. Dijital pazarlamanın en büyük avantajlarından biri, işletmelerin küresel ölçekte bir kitleye erişim sağlamasıdır. Geleneksel pazarlama yöntemleriyle, yerel ya da bölgesel pazarlara hitap etmek mümkünken, dijital pazarlama ve stratejileri sayesinde dünya genelindeki potansiyel müşterilere ulaşmak oldukça kolaydır.  Ölçmede ve veri analizinde sağladığı kolaylıklar, maliyet konusundaki etkinlik, hedefleme ve kişiselleştirilmiş pazarlamaya olan katkıları, hızlı geri dönüşü ve esnekliği, marka bilinirliği ve güven oluşturmadaki etkileri ile dijital pazarlama işletmelere büyük avantajlar sağlamaktadır.

Dijital pazarlamaya yönelik çeşitli stratejiler geliştirilmiştir. Örneğin; içerik pazarlaması, SEO, SEM, sosyal medya pazarlaması ve e-posta pazarlaması gibi yöntemler, dijital pazarlama dünyasının temel taşlarını oluşturur. Gelen (inbound)pazarlama, markaların müşteri adaylarını çekmek için değerli içerikler sunarak tüketicileri etkilemeye çalışır, SEO ve SEM ise arama motorları üzerinden organik ve ücretli trafiği yönlendirerek tüketicilerin içerikleri daha kolay bulmasını sağlar. ABM ise belirli hedeflenmiş hesaplara yönelik kişiselleştirilmiş stratejiler geliştirilmesini sağlarken, sosyal medya pazarlaması ve PPC reklamcılığı, markaların geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan etkili araçlar arasında yer almaktadır. Son yıllarda ise, kısa video pazarlaması ve chat teknolojilerinin, özellikle chatbotlar ve yapay zekâ uygulamalarının etkisi giderek artmıştır. ChatGPT gibi yapay zekâ destekli sistemler, müşteri deneyimini iyileştirme ve kişiselleştirilmiş içerik sunma noktasında büyük avantajlar sunmaktadır. Ayrıca etkileyici pazarlamanın ortaya koyduğu güven etkisi ile işletme, etkileyici ve tüketici üçgenindeki iş birliğinin etkilerini görmekteyiz. Sonuç olarak dijital pazarlama stratejilerinin doğru bir şekilde uygulanması, markaların rekabet avantajı elde etmelerini sağlar ve dijital dünyada sürdürülebilir bir büyüme için temel oluşturur.

Bu çerçevede çalışmanın amacı yakın dönemdeki dijital pazarlama gelişmelerinden yola çıkarak, bunların işletme stratejilerini nasıl etkileyebileceğini ortaya koymaktır.  Çalışmanın amacı doğrultusunda geniş bir literatür incelemesi yapılmış olup, olabildiğince yalın ve kısa biçimde mevcut stratejiler açıklanmaya çalışılmıştır.Çalışma, dijital pazarlama stratejileri konusunda bilgi sahibi olan akademisyenler ve pazarlama profesyonelleri için güncel trendleri ve en son yayınları bir araya getirerek yol gösterici bir kaynak olmayı hedeflemiştir.

Kaynakça Gösterimi

Kartal, C. & Bozacı, İ. (2024). Dijital Pazarlama Stratejileri. In: Tuna, M. F. (ed.), Dijital Pazarlama Yönetimi. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub610.c2583

Lisans

Yayın Tarihi

26 December 2024

DOI

Kategoriler