Teoriden Uygulamaya Geoteknik Mühendisliği

Hasan Savaş (ed)
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
https://orcid.org/0000-0002-3138-5308

Özet

Geoteknik mühendisliği, inşaat mühendisliği projelerinde teknik ve finansman riskinin en yüksek elemanı olan zeminin davranışını yapı ile etkileşimli olarak inceleyen bir bilim dalıdır. Temel İnşaatı ve Zemin Mekaniği alanlarını içine alan Geoteknik Anabilim Dalı 1900’lü yılların başında oluşmaya başlamıştır. Klasik zemin mekaniğinin temel prensiplerinin geoteknik alanında çalışan profesyonellerin yıllar içerisinde artan saha deneyimleri ile birleştirilmesi ile zemin davranışındaki belirsizliklerin en aza indirgenmesi mümkün hale gelmiştir. Bu yaklaşım hem emniyetli hem de optimum maliyetli yapıların tasarımına olanak sağlamıştır. Özellikle 1964 Niigata depremi, 1995 Kobe depremi ve 1999 Adapazarı depremi sonrasında gözlenen hasarlar yerel zemin koşullarının etkilerini göz önüne sermiş ve araştırmacıların Geoteknik Deprem Mühendisliği alanı üzerine yoğunlaşmasına sebep olmuştur. 

Teoriden Uygulamaya Geoteknik Mühendisliği isimli bu kitap, geoteknik alanındaki farklı çalışma konularına ilişkin değerli bilgiler içeren beş bölümden oluşmaktadır. Ele alınan başlıklar arasında; baraj enjeksiyon perde tasarımı, sismik şev stabilitesi, zemin büyütme analizi, sahaya özel sismik tehlike analizi ve atık lastik ürünlerinin İnşaat Mühendisliği alanında kullanımı konuları yer almaktadır. Bu kitabın, Geoteknik Mühendisliğine hem teori hem de uygulama açısından kapsamlı bir bakış açısı sunacağına inanıyor, kitabın hazırlanmasında emeği geçen tüm bölüm yazarlarına ve kitabı okuyucuları ile buluşturma fırsatı sunan Özgür Yayınları’na teşekkür ederim.

Doç.Dr.Hasan SAVAŞ

Kaynakça Gösterimi

Savaş, H. (ed.) (2024). Teoriden Uygulamaya Geoteknik Mühendisliği. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub601

Lisans

Yayın Tarihi

26 December 2024

ISBN

PDF
978-625-95529-0-3

DOI