Türkiye’de Kamu Mali Yönetiminin Yeniden Yapılandırılması ve Modern Kamu Vergi/Harcama Yönetim Dinamikleri
Şu kitabın bölümü:
Çıkmaz,
E.
(ed.)
2024.
Örgütlerde Modern Yönetim Dinamikleri.
Özet
Dünyada devletlerin var olduğu dönemlerden günümüze kadar, kamu giderleri ve kamu gelirlerinin dengesini sağlanması sorunu güncelliğini korumuştur.Klasik iktisatçılar kamu kesimi bütçesinin olabildiğince denk olması gerektiğini savunurken, modern iktisatçılardan keynesle birlikte bütçe açığı ve fazlası politikası maliye politikası amaçlarını sağlamada araç olarak kullanılmıştır.
Gelişen teknolojik değişimler ve küreselleşme olgusunun bu teorilerden faydalanarak geleneksel doğru yaklaşımlar ile daha modernize edilmiş ve daha ileriye taşınmış hali ile devlete ve örgütlere uygulanması gerekmektedir.Bu yüzden yeni yüzyıl ile birlikte yeniden şekillenen mali ve yönetim anlayışlarının bir çoğunun eskide kaldığı, modernitesini yitirmiş teknikler yerine daha esnek ve çözüm odaklı hızlı karar almayı ve uygulamayı gerektiren ve yenilikçi daha farklı bakış açıları getiren yaklaşımların gündeme gelmesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu durum, özel kesimde bu şekilde olduğu gibi devlet kurumlarında da bu şekilde bir yönelim meydana getirmektedir. Küreselleşen dünyada kaynakların daha etkin, verimli, saydam ve hesap verilebilir bir biçimde yürütülmesi fikri günden güne yayılmakta ve gelişmektedir.
Türkiye’de 2000’li yıllardan 2023 yılına kadar kamu kesimi bütçe dengesinin nasıl gerçekleştiği ve özellikle 2006 yılında yürürlüe giren 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile modern mali yönetim tekniklerinin yeniden yapılandırılması ve kamu gelir-gider yönetim dinamiklerinin nasıl geliştiği bu çalışmanın amacı ve kapsamı içinde yer almaktadır. Çalışmada kamu kesimi bütçe dengesi önce teorik kapsamı ile açıklanmış ardından Türkiye uygulamasına yer verilmiştir. Çalışmada belge ve döküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca mali disiplin, mali kural ve mali saydamlık gibi uygulamaları gerçekleştirmeye yönelik bir takım kamu bütçe dengesini sağlamak amaçlı tavsiyelere de yer verilmiştir.