Gestasyonel Diyabet ve Riskleri
Şu kitabın bölümü: Altuner, Y. (ed.) 2024. Sağlık Bilimlerinde Kadın Sağlığı, Gebelik ve Yenidoğan Bakımı.

Zeynep Cengiz
Karabük Üniversitesi

Özet

Gestasyonel Diyabet (GDM), gebelik sırasında gelişen, insülin direnci ve hiperglisemi ile karakterize bir metabolik bozukluktur. GDM, gebelikte artan plasental hormonlar ve inflamasyonla ilişkilidir. Risk faktörleri arasında obezite, ileri yaş, prediyabet öyküsü ve genetik yatkınlık yer alır. GDM, anne ve fetüs üzerinde birçok komplikasyona yol açabilir; en yaygın olanları makrozomi, doğum yaralanmaları, sezaryen doğum ve preeklampsi gibi sorunlardır. Ayrıca, doğum sonrası annede tip 2 diyabet gelişme riski artar.
GDM tanısı için Amerikan Diyabet Birliği (ADA) ve Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) tarafından belirlenen kriterlere göre, ilk prenatal muayenede açlık plazma glukozu (APG) ve oral glukoz tolerans testi (OGTT) uygulanır. Tedavi, glisemik kontrol sağlanarak morbiditeyi azaltmayı amaçlar. Yaşam tarzı değişiklikleri ve medikal beslenme tedavisi ilk adım olarak uygulanır. Eğer bu yöntemler yetersiz kalırsa, insülin tedavisi gibi farmakolojik müdahaleler gerekebilir. Glikoz seviyelerinin düzenlenmesi, maternal ve fetal sağlığı iyileştirir, komplikasyon risklerini azaltır.

Kaynakça Gösterimi

Cengiz, Z. (2024). Gestasyonel Diyabet ve Riskleri. In: Altuner, Y. (ed.), Sağlık Bilimlerinde Kadın Sağlığı, Gebelik ve Yenidoğan Bakımı. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub588.c2446

Lisans

Yayın Tarihi

20 December 2024

DOI