Müzelerde Pazarlama ve Dijitalleşme
Şu kitabın bölümü: Başarır, Ç. & Yılmaz, Ö. (eds.) 2024. Teknolojinin Sosyal Bilimlerde Dönüştürücü Gücü: Yeni Disiplinlerarası Yaklaşımlar.

Oğuz Diker
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Özet

Dijitalleşme, müze pazarındaki birçok unsuru ve pazarlama faaliyetlerini köklü bir biçimde dönüştürmüştür. Bu süreç, müzelerin sunduğu ürünleri zenginleştirerek, ziyaretçi profilini değiştirmiştir. Zenginleşen içeriklere deneyimsel unsurlar eklenmiş, bu da müzelerde geçirilen süreyi, ziyaret sıklığını ve marka bağlılığını artıran önemli faktörler olmuştur. Dijitalleşme sayesinde, müze talebindeki dönemsel dalgalanmalar arasındaki farklar daralmış ve daha belirgin hale gelmiştir. Pazarlama karmasının diğer unsurları da dijitalleşmenin etkisiyle çeşitlenmiş; fiyatlandırma, ödeme yöntemleri ve diğer fiyat unsurları yeniden şekillendirilmiştir. Dijital platformların kullanımıyla birlikte, tutundurma ve dağıtım kanalları çeşitlenmiş, sanal müzeler ve sanal sergiler gibi yeni kavramlar müze pazarına dahil olmuştur. Bu gelişmelerle birlikte, müzeler daha erişilebilir ve ulaşılabilir hale gelmiştir. Gelecek dönemde, teknoloji alanındaki ilerlemeler, müzelerin sunduğu ürün ve hizmet içeriklerinde farklılaşmalar yaratacaktır. Dijitalleşmeyi etkin bir şekilde kullanan müzelerin, marka imajı, marka bağlılığı, ziyaret tekrarları ve tanınırlık gibi alanlarda öne çıkması beklenmektedir. Gelecek çalışmalar, dijitalleşmenin müzelerdeki ürün ve pazarlama unsurlarıyla olan ilişkilerine daha fazla odaklanabilir.

Kaynakça Gösterimi

Diker, O. (2024). Müzelerde Pazarlama ve Dijitalleşme. In: Başarır, Ç. & Yılmaz, Ö. (eds.), Teknolojinin Sosyal Bilimlerde Dönüştürücü Gücü: Yeni Disiplinlerarası Yaklaşımlar. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub587.c2437

Lisans

Yayın Tarihi

23 December 2024

DOI

Kategoriler