Dijital Piyasalarda Eksik Rekabetin Yarattığı Sorunlar ve Düzenleyici Önlemler Üzerine Bir Değerlendirme
Şu kitabın bölümü: Başarır, Ç. & Yılmaz, Ö. (eds.) 2024. Teknolojinin Sosyal Bilimlerde Dönüştürücü Gücü: Yeni Disiplinlerarası Yaklaşımlar.

İbrahim Murat Bicil
Balıkesir Üniversitesi

Özet

Dijital piyasalar, ağ etkileri, veri kullanımı ve dijital platformların mimari kontrolü gibi dinamiklerle şekillenen karmaşık bir yapıdadır. Anılan özellikler, piyasa hakimiyeti ve rekabet ihlalleri gibi sorunları artırmakta ve düzenleyici önlemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda bu çalışma dijital piyasalarda eksik rekabetin neden olduğu sorunları analiz etmek ve bu sorunları gidermeye yönelik düzenleyici politikaların gelişim sürecini değerlendirmeyi hedeflemektedir. Çalışmada özellikle büyük dijital platformların kullanıcı verilerini nasıl kullanarak rekabet avantajı sağladığını ve küçük firmaların piyasaya girişini zorlaştırdığı ortaya konmaktadır. Avrupa Birliği’nin Dijital Piyasa Yasası (DMA) ve Dijital Hizmetler Yasası (DSA) gibi düzenlemelerinin, dijital platformların kötüye kullanımını sınırlama ve rekabeti artırma çabalarındaki rolü üzerinde durulmakta ve ABD’deki antitröst davaları, özellikle Microsoft, Google ve Facebook’a yönelik uygulamalar, düzenleyici politikaların şekillenmesine etkisiyle ele alınmaktadır. Çalışmada, bu düzenlemelerin hem kısa vadede şeffaflık artırıcı etkileri hem de uzun vadede inovasyon ve rekabet ortamını yeniden yapılandırma potansiyeli değerlendirilmektedir. Dijital piyasaların düzenlenmesinde küresel iş birliği, yapısal ve davranışsal düzenlemelerin bir arada değerlendirilmesinin önemi vurgulanmaktadır. 

Kaynakça Gösterimi

Bicil, İ. M. (2024). Dijital Piyasalarda Eksik Rekabetin Yarattığı Sorunlar ve Düzenleyici Önlemler Üzerine Bir Değerlendirme. In: Başarır, Ç. & Yılmaz, Ö. (eds.), Teknolojinin Sosyal Bilimlerde Dönüştürücü Gücü: Yeni Disiplinlerarası Yaklaşımlar. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub587.c2433

Lisans

Yayın Tarihi

23 December 2024

DOI

Kategoriler