Teknolojik Yeniliklerin Türk Bankacılık Sektörüne Yansımaları
Şu kitabın bölümü: Başarır, Ç. & Yılmaz, Ö. (eds.) 2024. Teknolojinin Sosyal Bilimlerde Dönüştürücü Gücü: Yeni Disiplinlerarası Yaklaşımlar.

Müge Özaydın
Balıkesir Üniversitesi

Özet

Teknolojinin, genel anlamda mal ve hizmet üretiminde ihtiyaç duyulan bilgilerin tümü olarak tanımlanabileceği bilinmektedir. Teknolojik yenilik kavramı ile ifade edilmek istenen olgunun da üretim unsurlarının birkaçında ya da bütününde gerçekleşen köklü değişiklikler olduğu anlaşılmaktadır. İnovasyon kavramının ise; yeni yaratıcı fikirlerin veya buluşların ticaret, endüstri ve hizmet gibi ekonomik alanlara uygun hale getirilip uygulanması anlamında literatüre girdiği görülmektedir. Bu bağlamda, teknolojiden inovasyona doğru döngüsel bir süreç olduğu ve teknolojide meydana gelen ilerlemelerin iktisadi faaliyetlerin tamamına etki ettiği gözlenmektedir. Bankacılık sektörünün de ekonomik faaliyetlerin yürütülmesinde ihtiyaç duyulan finansmanın yaratılması ve doğru kanallara aktarılmasında oynadığı kilit rol ile teknolojik yeniliklerden etkilenecek sektörlerin başında geldiği düşünülmektedir. Son yıllarda, teknolojide ortaya çıkan gelişmelerin bankacılık sektörünün dijitalleşmesine hız kazandırdığı görülmektedir. Söz konusu dijitalleşmenin gerek küresel boyutta gerekse Türkiye’de sektörde meydana getirdiği gelişmelerin merak konusu olduğunu ifade etmek yanlış olmayacaktır.

Bu amaçla çalışmada, son yıllarda, yaşanan teknolojik ilerleme ve söz konusu ilerleme neticesinde ortaya çıkan teknolojik gelişme ve inovasyonların Türk bankacılık sektörüne yansımaları ele alınarak, sektörel anlamda ne tür değişiklikler yarattığı değerlendirilmeye çalışılacaktır.

 

Kaynakça Gösterimi

Özaydın, M. (2024). Teknolojik Yeniliklerin Türk Bankacılık Sektörüne Yansımaları. In: Başarır, Ç. & Yılmaz, Ö. (eds.), Teknolojinin Sosyal Bilimlerde Dönüştürücü Gücü: Yeni Disiplinlerarası Yaklaşımlar. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub587.c2431

Lisans

Yayın Tarihi

23 December 2024

DOI

Kategoriler