Teknolojinin Sosyal Bilimlerde Dönüştürücü Gücü: Yeni Disiplinlerarası Yaklaşımlar
İndir
Özet
Bu kitap; teknolojinin sosyal bilimler üzerindeki dönüştürücü etkisini açıklamak üzere hazırlanmış teorik ve uygulamalı çalışmaları bir araya getirerek, konu ile ilgili çalışma yapmak isteyen araştırmacıları ve okuyucuları alandaki yenilikler ile tanıştırmayı hedeflemektedir.
Kitapta sosyal bilimlerin farklı alanlarında konu ile ilgili güncel gelişmelere yer veren toplam onbir bölüm bulunmaktadır. İlk bölümde Dr. Ömer Faruk Seymen tarafından, sosyal davranışın anlaşılması ve tahmin edilmesini geliştirmek için önemli bir fırsat sunan Makine Öğrenmesi konusu ele alınmaktadır. İkinci bölümde Oussama Hakki ve Doç. Dr. Nur Kuban Torun veri madenciliği ile Fas ve Türkiye’nin İklim adaptasyon süecinde su ve sera gazlarına yönelik analizler sunmaktadır. Üçüncü bölünde ise, bankacılık sektöründe yapay zeka çalışmalarının R programlama dili kullanılarak Dr. Fatma Zeybek ve Dr. Itır Hasırcı tarafından yapılan bibliyometrik analizi yer almaktadır.
Kitabımızın dördüncü bölümünde Müge Özaydın, teknolojik yeniliklerin Türk Bankacılık sektöründeki tüketicilerin davranışlarını ne şekilde değiştirdiğine yönelik bulgularını sunmaktadır. Beşinci bölümde Doç. Dr. Müjde Aksoy ve Doç. Dr. Özer Yılmaz tarafından Avatar Pazarlama kavramı açıklanarak, bu kavramın pazarlama alanında kullanımına yönelik değerlendirmelerde bulunmuştur. Kitabın altıncı bölümünde Doç. Dr. İbrahim Murat BİCİL, dijital piyasalarda eksik rekabetin yarattığı sorunlara değinerek, düzenleyici önlemler üzerine bir değerlendirmeler sunmuştur. Kitabın yedinci bölümünde ise Dr. Onur Özaydın, dünya genelinde yaşanan teknolojik gelişme ve inovasyonların işsizliğe kavramsal açıdan etkisini ele alarak, işsizlik üzerinde teorik ve tanımsal anlamında bir değişiklik yaratıp yaratmadığını değerlendirmiştir.
Dr. Burçin Boz ve Doç. Dr. Hakan Boz tarafından hazırlanan sekizinci bölümde, teknoloji temelli turizm kavramı ele alınarak, bu faaliyetlerin başta işletmeler ve turist deneyimleri açısından nasıl avantajlar yarattığı incelenmiştir. Dokuzuncu bölümde ise Dr. Volkan Akgül tarafından teknolojinin yiyecek içecek sektöründe kullanımına ilişkin örnekler sunarak, bu uygulamaların müşteri memnuniyeti ve rekabet avantajı yaratma noktasındaki önemine değinmiştir. Kitabın onuncu bölümünde ise Doç. Dr. Oğuz Diker, müzelerde dijitalleşme ve dijital pazarlama uygulamalarının kullanımını örnekler ışığında incelemiştir. Kitabımızın son bölümünde ise Doç.Dr. Cemalettin Hatipoğlu, elektronik insan kaynakları yönetimi yaklaşmını ve bu yaklaşımın işletmeler açısından sağlayacağı avantajları ele almıştır.
Bu kitabın, başta akademisyenler olmak üzere araştırmacılar, öğrenciler, uygulayıcılar ve konuya ilgi duyan herkes için değerli bir kaynak olacağına ve alana önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.