Süt ve Süt ürünlerinde Bulunan Antibiyotik Kalıntılarının Sağlık Üzerindeki Etkileri
Şu kitabın bölümü: Demir, H. (ed.) 2024. Biyokimya Alanında Güncel Araştırmalar.

Mustafa Bilici
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi

Özet

Süt ve sütten meydana gelen bütün ürünler toplumdaki her kesimin her gün tükettiği önemli bir besin maddesidir. Kendine has koku, tat ve kıvamı bulunmaktadır. Sütün çok zengin bir içeriği olması nedeniyle yaşamsal açıdan çok önemli bir besin zinciri içerisinde yer almaktadır. Süt ve süt mamullerini hemen hemen herkesin tüketmesi gereken bir besin grubudur. Bu kadar önemli bir yere sahip olan bu besin grubunun maalesef bazı durumlarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Dikkat edilmediği takdirde bazı sağlık problemleri meydana gelebilmektedir. Bu sıkıntıların başında ise sütlerde bulunan antibiyotik kalıntıları oluşturmaktadır.

Günümüzde çeşitli hastalıkların tedavi yöntemlerinin başında antibiyotik tedavileri gelmektedir.  Fakat hastalıkları iyileştirmek için tercih edilen antibiyotikler bu faydalarının yanında bazı problemlerin oluşmasına da neden olabilmektedir. Rastgele kullanılan antibiyotikler böbrek ve karaciğerlerde hasara, mantar oluşmasına, ekonomik sıkıntılara, bağırsaklarda bulunan probiyotiklerde azalmaya ve antibiyotik kullanımı ile meydana gelen faydaların azalması sonuçları ile karşılaşılabilmektedir. Bağırsaklarda bulunun probiyotikler sindirime yardımcı olmakta, B ve K vitaminlerini meydana getirmekte, bağışıklığı artırarak kanserden ve mikropların artmamasını sağlayarak hastalıklara yakalanmamamızı sağlarlar. Fakat rastgele kullanılan antibiyotikler yüzünden probiyetiklerin % 20’lik kısmı yok olmakta ve en sağlıklı şartlar sağlansa bile tekrar oluşabilmeleri yaklaşık iki yıl sürmektedir. Ayrıca bebeklerin kullandığı antibiyotiklerde bu sonuca neden olmakta ve büyüdüklerinde hastalığa yakalanmaları daha kolay olmaktadır.

Kaynakça Gösterimi

Bilici, M. (2024). Süt ve Süt ürünlerinde Bulunan Antibiyotik Kalıntılarının Sağlık Üzerindeki Etkileri. In: Demir, H. (ed.), Biyokimya Alanında Güncel Araştırmalar. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub586.c2417

Lisans

Yayın Tarihi

19 December 2024

DOI