Güncel Maliye Uygulamaları
İndir
Özet
Bu çalışma, kamu maliyesindeki güncel teorik ve ampirik akademik araştırmaları bir araya getirmektedir. Bu kapsamda mali kurallar, mali regülasyonlar, optimal hükümet büyüklüğü, çevre vergileri, sağlık harcamaları ve Baumol maliyet hastalığı gibi ilgi çekici konular ele alınmaktadır. Her bölümde bahsi geçen konulara ilişkin teorik temeller, güncel gelişmeler ve istatistiksel değerlendirmeler sunularak kamu maliyesi alanında spesifik bir bakış açısı sağlamaktadır.
“Fiscal Rule: Sample Country Practices and Türkiye” başlıklı bölümde Türkiye’de ve seçili Avrupa ülkelerinde 2000 sonrası dönemde kamu borcu, bütçe dengesi, faiz dışı denge, kamu gelirleri ve kamu harcamaları değişkenlerinin gelişimi incelenmektedir. Mali kural çerçevesinde gerek genel olarak Maastricht kriterleri gerekse de spesifik olarak da ülke bazlı gelişmeler değerlendirilmektedir.
“2023 Fiscal Regulations: A Teleological Approach Within the Scope of Law and Economics” başlıklı bölümde mali regülasyonlar hukuk ve ekonomi perspektifinde ele alınmaktadır. Çalışmada teleolojik yorumlama metodolojisini kullanılarak Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve kanunla yapılan mali düzenlemelerin sosyo-ekonomik gerekçeleri analiz edilmektedir.
“Optimal Government Size in Turkey: Insights from Fourier Augmented ARDL” başlıklı bölümde Türkiye’de optimal hükümet büyüklüğü ve Armey/BARS eğrisi hipotezlerinin geçerliliği Fourier temelli ekonometrik yöntemlerle araştırılmaktadır.
“An Empirical Analysis of the Relationship Between Environmental Taxes and Carbon Emissions in Türkiye” başlıklı bölümde Türkiye’de uygulanan çevre vergilerinin çevre kirliliğinin ana faktörlerinden biri olan CO2 emisyonlarını azaltmada başarılı bir politika olup olmadığı ampirik olarak analiz edilmektedir.
“Public Healthcare Expenditures and their Theoretical Dimensions From The Perspective of the Social Welfare State” başlıklı bölümde Türkiye’de ve Dünya’da sağlık harcamalarının gelişimi istatistiksel olarak ele alınarak karşılaştırmalı bir biçimde genel kamu sağlık harcamaları üzerine değerlendirmeler sunulmaktadır.
“Analysis of European Union Health Expenditures within the Framework of Baumol's Cost Disease” başlıklı bölümde Avrupa Birliği ülkelerinde sağlık sektörünün Baumol maliyet hastalığından muzdarip olup olmadığı analiz edilmektedir.
Genel bir değerlendirme sağlamak açısından bu kitap hem Türkiye özelinde hem de uluslararası örneklemde kamu maliyesinin kapsama alanına giren spesifik konulara ilişkin faydalı bir içgörü sağlamaktadır. Çalışmalar hem teorik hem de uygulamalı bir yaklaşımdan hareketle çeşitli ülkelerdeki kamu ekonomisi politikalarını analiz etmekte, karşılaştırmakta ve çözüm önerileri sunmaktadır. Bu doğrultuda bu kitabın politika yapıcılara ve gelecek araştırmacılara rehberlik sağlamak açısından faydalı olacağı umulmaktadır.