Kripto Varlıkların Muhasebeleştirilmesi Üzerine Bir Değerlendirme
Şu kitabın bölümü: Şenel, A. (ed.) 2024. Güncel Muhasebe Uygulamaları.

Ülkü Mazman İtik
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi

Özet

Paranın icad edilmesi ile birlikte dünyada pek çok olgunun değişmesi ve medeniyetlerin gelişmesi kaçınılmaz olmuştur. Paranın toplum tarafından kullanılması ile birlikte hem ticaret hemde toplumların birbirleri ile olan sosyal ilişkileri de değimiştir. Geçen zaman içerisinde para yerine dijital varlıklar kredi kartı vb. araçlar kullanılmaya başlamış ve toplum tarafından kabul görmüştür. Bugün ise kripto paralar dünya tarafından konuşulmaya başlamış ancak her bir ülke, kripto paraların varlığına ayrı tepki göstermiştir. Ayrıca, henüz tüm dünya tarafından benimsenen bir para niteliğinde değildir. Bu açıdan bakıldığında yasal mevzuatta da boşluklar sözkonusudur. Kripto paralar bugün resmi olarak kabul edilmesede ticari hayatta kullanılan ve yatırm aracı olarak kullanılan bir araçatır. Bu yönü ilede kripto paralar muhasebe disiplinini yakından ilgilendirmektedir. Ortaya çıkan bu manzara karşısında muhasebe alanındaki kurumlar bazı açıklamalar, yorumlar yapmış akademi dünyası da kripto paraları çalışmalarına konu etmişlerdir. Ancak kripto paraların nasıl muhasebeleştireleceği ile ilgili şuana kadar bir düzenleme mevcut değildir.

Çalışmanın amacı kripto varlık kavramına değinmek ve kripto paraların nasıl muhasebeleştirileceği konusunda örnekler yardımıyla literatüre katkı sağlamaktır. Çalışmanın sonucunda kripto paralar nakit ve nakit benzeri olarak, stok olarak, maddi olmayan duran varlık olarak muhasebeleştirelebileceği sonucuna varılmıştır. Ancak bugün kabul gören görüşler değişikliğe uğrayabilir veya diğer çalışmalara öncü olabilir.

Kaynakça Gösterimi

Mazman İtik, Ü. (2024). Kripto Varlıkların Muhasebeleştirilmesi Üzerine Bir Değerlendirme. In: Şenel, A. (ed.), Güncel Muhasebe Uygulamaları. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub580.c2379

Lisans

Yayın Tarihi

22 December 2024

DOI

Kategoriler