Turizmde Entelektüel Mülkiyet
Şu kitabın bölümü: Bayram, A. T. & Kavlak, H. T. (eds.) 2024. Turizm Araştırmaları IV.

Arif Erdinç Emrem
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

Özet

İşletme varlıkları maddi ve maddi olmayan varlıklar olarak iki başlık altında toplanabilir. Varlıklar buz dağına benzetilirse, maddi varlıklar buzdağının görünen kısmını, maddi olmayan varlıklar ise buzdağının görünmeyen kısmını oluşturur. Özellikle hizmet sektöründe bu daha belirgindir. Maddi olmayan varlıkların kaynağı bilgidir. Bilginin dönüşümü sonucu ortaya çıkan maddi olmayan varlıklar, işletmeye değer katma özelliğine sahipse entelektüel sermaye olarak adlandırılır. Entelektüel sermayeyi oluşturan tüm unsurların kayıt altına alınması, ölçülmesi, yasal güvence altına alınması zor konulardan biridir. Yasal koruma altına alınabilen entelektüel sermaye unsurlarına Entelektüel (Fikri) Mülkiyet denir.

Turizm sektörü rekabetin yoğun olduğu, ülke ekonomilerine yüksek katma değer sağlayan bir sektördür. İşletmeler ve işletmelerin bulunduğu destinasyonlar ancak farklılıklarını ortaya çıkartarak rekabette bir adım öne geçebilir. Bunun da yollarından biri sahip oldukları varlıkları yasal güvence altına almaktır. Bu bölümde bilgiden entelektüel mülkiyete yol haritası çizilmekte ve turizme değer katacak entelektüel mülkiyet araçlarının neler olduğu konusunda temel bilgilere yer verilmektedir.

Kaynakça Gösterimi

Emrem, A. E. (2024). Turizmde Entelektüel Mülkiyet. In: Bayram, A. T. & Kavlak, H. T. (eds.), Turizm Araştırmaları IV. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub573.c2348

Lisans

Yayın Tarihi

25 December 2024

DOI

Kategoriler