Yalvaç Tepme Keçeciliği Özelinde Kepenek Tasarımı ve İmalatı
Şu kitabın bölümü: Erdoğan, E. (ed.) 2023. Güzel Sanatlar Üzerine Araştırmalar.

Murat Kodaloğlu
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Feyza Akarslan Kodaloğlu
Süleyman Demirel Üniversitesi

Özet

Keçe ve keçecilik konar-göçer hayat yaşayan Türklerin en eski el sanatlarından biridir. Geçmişten günümüze kullanım alanının genişliği nedeniyle keçe, her zaman günlük yaşamın bir parçası olarak varlığını sürdürmüştür. Keçe tüm el sanatlarında olduğu gibi üretimi uzun süren ve çok emek isteyen bir üründür. Yalvaç'ta geleneksel Türk el sanatları arasında yer alan keçecilik sanatının önde gelen ürünlerinden biri olan kepenek, günümüze ulaşan özel bir çoban giysisidir. Geçmişten günümüze işlevselliğini kaybetmeden devam eden bir kültür simgesidir. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de hayvancılık denilince akla çoban gelmektedir. Yüzyıllar boyunca değişime direnen ve özgünlüğünü koruyan bir sembol olarak kabul edilmelidir. Bu çalışmada, kepenek keçeciliğinin gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarılması ve tanıtılması amaçlanmıştır.
Kepenek, keçecilik sanatı içerisinde yüzyıllardır ustalar tarafından üretilen birçok geleneksel üründen, tarihsel süreçteki gelişmelerden etkilenmeden, değişmeden ve dönüşmeden üretilmeye devam eden bir özelliğe sahiptir. Bu çalışmada, geleneksel ürünlerimizden biri olan keçenin tarihsel süreci, hammaddeleri, üretiminde kullanılan aletler, süsleme, tasarım ve yapısal özellikleri anlatılmaktadır.

Kaynakça Gösterimi

Kodaloğlu, M. & Akarslan Kodaloğlu, F. (2023). Yalvaç Tepme Keçeciliği Özelinde Kepenek Tasarımı ve İmalatı . In: Erdoğan, E. (ed.), Güzel Sanatlar Üzerine Araştırmalar. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub57.c255

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

23 March 2023

DOI

Kategoriler