Türk Kamu Mali Yönetiminin Yönetsel İstikrarının/İstikrarsızlığının Enflasyon Üzerindeki Etkisi (2000-2024)
Şu kitabın bölümü: Ayyıldız, Y. & Demirli, Y. & Şahin, S. (eds.) 2024. Enflasyon ve Kamu Maliyesi (Teori-Politika-Uygulama).

Recep Temel
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Özet

Ekonomide istikrarın en önemli göstergelerinden bir tanesi bir ülke ekonomisinde enflasyonun kabul edilebilir oranlarda seyretmesidir. Bunun sağlanması için hem kamu yönetimi hem de onun bir parçası sayılan kamu mali yönetiminin eşgüdümlü ve istikrarlı bir şekilde çalışması gerekir. Aksi halde beklenen neticelerin elde edilmesi mümkün değildir.

Bu çalışmada 2000-2024 yılları arasında Türk kamu yönetimi ile kamu mali yönetiminin sergilediği yönetsel istikrarın ya da istikrarsızlığın dönemin enflasyonist gelişmeleri üzerinde etkileri olup olmadığı araştırılmıştır. Yöntem olarak doküman analiz yöntemi kullanılmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası istatistikleri bu yönteme göre analiz edilmiş, elde edilen veriler tablolara dönüştürülerek konu özelinde karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmaların sonucunda yönetsel istikrarın enflasyonist gelişmelere olan etkileri olumlu-olumsuz boyutlarıyla tespit edilmiş ve çalışmanın sonuç kısmında sıralanmıştır.

Kaynakça Gösterimi

Temel, R. (2024). Türk Kamu Mali Yönetiminin Yönetsel İstikrarının/İstikrarsızlığının Enflasyon Üzerindeki Etkisi (2000-2024) . In: Ayyıldız, Y. & Demirli, Y. & Şahin, S. (eds.), Enflasyon ve Kamu Maliyesi (Teori-Politika-Uygulama). Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub562.c2267

Lisans

Yayın Tarihi

19 December 2024

DOI

Kategoriler