Türkiye’de Sendikalaşma Süreci
Şu kitabın bölümü: Kırcı Çevik, N. (ed.) 2023. Sosyal Bilimler Üzerine Araştırmalar - II.

Fatime Gül Oktay Atsatan
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

Özet

Memurlar uzun yıllar boyunca yönetimin tek yönlü tasarrufu doğrultusunda yönetilmiş olup günümüzde sendikalar aracılığı ile örgütlü hale getirilmiş, sosyal ve finansal kayıplarını örgütlü bir biçimde hükümetlere ifade etme olanağı elde etmişlerdir. Memur sendikaları kurulmalarından bu yana hem kamuoyu açısından hem de kurumsal açıdan önemli düzeyde gelişmiştir.
Küreselleşme ve küreselleşmenin artması ile çok uluslu şirketler daha önemli bir hale gelmiş, uzun bir süre boyunca milli sınırlar içinde korunmuş olan sendikaların pazarlık etme gücüne zarar vermektedir. Bunun yanında sendikalar, ülkelerin bazılarında sendika karşıtı olarak güçlenen kamuoyundan da zarar görmüştür. Bu dönemde takip edilen neoliberal politikalar çerçevesinde başlatılan iktisadi teşekküllerin özelleştirilmesine yönelik uygulamalar da Türkiye gibi örgütlü iş gücü kamu iş ortamlarında ağırlıklı olan sendikal hareketlerin gücünde zayıflamaya yol açan temel nedenlerden biridir.
Bu çalışmada ilk bölümde sendikanın genel tanımını ele alırken ikinci bölümde ise sendikal hareketin olanakları ve yapılandırılma sürecini aktaracağız.

Anahtar Kelimeler:

Kaynakça Gösterimi

Oktay Atsatan, F. G. (2023). Türkiye’de Sendikalaşma Süreci. In: Kırcı Çevik, N. (ed.), Sosyal Bilimler Üzerine Araştırmalar - II. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub56.c97

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

25 March 2023

DOI

Kategoriler