Dijital Dönüşüm ve Yönetimde Teknoloji Kullanımı
Şu kitabın bölümü: Kılıç Özkaynar, G. & Gürler, G. (eds.) 2024. Güncel Yönetim Uygulamaları.

Aylin İlgen

Özet

İnovasyon, bireylerin davranışlarında değişiklik yaratarak yeni fikirlerin kazanıma dönüştürülmesi sürecidir. Teknolojinin kullanımı ise işletmelerin dijital araçlarla iş süreçlerini, yönetim becerilerini ve müşteri etkileşimlerini dönüştürmesine odaklanır. Bu süreç, verimlilik, otomasyon ve manuel hataların azaltılmasını sağlarken rekabet avantajı sunar. Ancak dijital dönüşüm sadece bilişim sistemleri çözümlerini hayata geçirmekle sınırlı değildir. İşletmelerin kültürel, örgütsel ve müşteri odaklı yaklaşımlara geçişini gerektirir.

Dijital dönüşümün işletmeler ve toplum üzerinde geniş kapsamlı etkileri bulunur. İşletmeler açısından, yenilikçi iş modellerinin geliştirilmesi, üretkenliğin ve kalitenin artırılması ile pazar konumunun güçlenmesi önemli kazanımlardır. Bu süreç, teknolojinin sadece bir araç değil, stratejik bir dönüşüm aracı olarak ele alınmasını gerektirir. İşletmelerin başarısı, teknolojiyi kültürel ve operasyonel değişimle entegre ederek rekabet avantajı sağlamasına bağlıdır. Dijital dönüşüm, ekonomik ve sosyal kalkınmanın anahtarıdır. Çünkü korkulanın aksine dijital dönüşüm yeni istihdam olanakları yaratarak ekonomik büyümeye katkıda bulunur. Teknolojinin getirdiği yeni iş türleri, daha yüksek beceriler ve teknik bilgi gerektirdiğinden bu durum, yeterli eğitimi almayan bireylerin iş bulmasını zorlaştırabilir. Ancak öte yandan veri analitiği, siber güvenlik, yapay zekâ mühendisliği gibi yeni iş alanlarını ortaya çıkarır. Teknoloji, iş süreçlerini kolaylaştırarak daha küçük işletmelerin bile yenilikçi iş modelleri oluşturmasına olanak tanırken ekonomik büyümeye ve istihdam yaratılmasına katkı sağlar.

Kaynakça Gösterimi

İlgen, A. (2024). Dijital Dönüşüm ve Yönetimde Teknoloji Kullanımı. In: Kılıç Özkaynar, G. & Gürler, G. (eds.), Güncel Yönetim Uygulamaları. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub554.c2475

Lisans

Yayın Tarihi

18 December 2024

DOI

Kategoriler