Rekreatif Amaçlı Olta Balıkçılığı Yapan Bireylerin Yaşam Kalitelerinin İncelenmesi

Tolgahan Dervişoğlu
Giresun Üniversitesi
https://orcid.org/0009-0003-6620-5666
Aytekin Hamdi Başkan
Giresun Üniversitesi
https://orcid.org/0000-0003-4204-7408
Akan Bayrakdar
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
https://orcid.org/0000-0002-3217-0253

Özet

Amaç: Bu çalışmanın amacı ülkemizde olta balıkçılığı yapan bireylerin boş zaman faaliyetlerine ve rekreasyonel balıkçılığa bakış açısının değerlendirilmesi ve olta balıkçılığı yapan bireylerin yaşam kalitelerinin belirlenmesidir.

Gereç ve Yöntem: Olta balıkçılığının ve yaşam kalitesinin bireyler açısından değerlendirilmesi amacıyla nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini olta balıkçılığı yapan bireyler oluştururken, örneklemi aralarından rastgele seçilen ve gönüllü olarak katılım gösteren 30 erkek olta balıkçısı oluşturmuştur. Araştırma verileri, bu çalışma için geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Analizlerde görüşme metinleri dikkatle okunarak veriler kavramsallaştırılmış ve ortaya çıkan kavramlara göre mantık çerçevesinde veriyi açıklayan temalar saptanmıştır. Kodların ve temaların belirlenmesinin ardından bulgular gruplandırılmış tanımlayıcı istatistikler kullanılarak analiz edilmiştir.

Bulgular: Çalışmamızda katılımcıların boş zamanlarını genellikle balık tutarak, gezerek ve aile ile değerlendirdiğini, olta balıkçılığının kişiye zevk/huzur, hobi, tutku ve yaşam tarzı kattığını, olta balıkçılığı ile farklı sıklıklar ile ilgilendiklerini, olta balıkçılığı tecrübelerinin farklı olduğunu, boş zamanın onlara aktivite yapılabilecek zamanı, huzur/zevk ve dinlenmeyi, zorunluluk olmayan zamanı, aile ile geçirilecek zamanı ifade ettiğini, olta balıkçılığına farklı miktarda bütçe ayırdıklarını, farklı uyku sürelerine sahip olduklarını, günün farklı saatlerinde olta balıkçılığı yaptıklarını, olta balıkçılığı dışında doğa aktiviteleri, spor, aile ve arkadaşlar ve tamirat işleri ile ilgilendiklerini belirtmiştir. Ayrıca haftada 1-2 gün olta balıkçılığı yapan katılımcıların %83’ünün, zaman buldukça olta balıkçılığı yapan katılımcıların %67’sinin, çoğunlukla olta balıkçılığı yapan katılımcıların ise %50’sinin olumlu yaşam kalitesine sahip olduğu görülmüştür.

Sonuç: Olta balıkçılığının bireylerin yaşam kalitesini arttıran rekreasyonel bir faaliyet olduğu belirlendi. Ayrıca rekreasyonel olta balıkçılığının, bireylerin ekonomisini zorlamadan, yapılması zorunlu bir saat dilimi olmadan ve çok fazla tecrübeye sahip olunmasa bile yapılabilecek bir aktivite olduğu gözlemlenmiştir.

Kaynakça Gösterimi

Dervişoğlu , T. & Başkan, A. H. & Bayrakdar, A. (2024). Rekreatif Amaçlı Olta Balıkçılığı Yapan Bireylerin Yaşam Kalitelerinin İncelenmesi. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub531

Lisans

Yayın Tarihi

2 December 2024

ISBN

PDF
978-975-447-959-1

DOI

Kategoriler