Avrupa Birliği Ülkelerinde Temel Gelir Sorgulamasında Çoklu Uyum İyiliği Analizi Kullanımı
Şu kitabın bölümü: Akoğul, S. & Tuna, E. (eds.) 2024. Güncel Ekonometrik ve İstatistiksel Uygulamalar ile Akademik Çalışmalar.

Zehra Zeynep Şahinbaşoğlu
Özyeğin Üniversitesi

Özet

Çok değişkenli istatistiksel analizler birden fazla değişkenin incelendiği bir araştırma yöntemidir.  Bu yöntem ile değişkenlerin birbirleriyle olan ilişkileri ve etkileşim içerisinde olup olmadıkları incelenir. Bu yöntemde tek değişkenli istatistiksel analizlerden farklı olarak, veri olarak kabul edilen birçok faktör birer değişken olarak sisteme dahil edilir. Bu sayede değişkenler arasındaki ilişkiler daha ayrıntılı ve detaylı bir şekilde edilir.

Özellikle kategorik verilerin analizinde çoklu uyum analizi kullanılması uygun ve açıklayıcı sonuçlar elde edilmesini sağlar. Elde edilen sayısal sonuçların yanı sıra, çizilen grafikler sayesinde zengin bir bilgi elde edilmiş olur ve elde edilen bu bilgiler karar verme sürecinde oldukça etkilidir. Grafikler sayesinde değişkenler arasındaki yakınlıklar (ilişkiler) bir harita üzerinde, araştırmacıya görsel olarak tablolarda ifade edilemeyen bilgiler sunar.

Uygulaması gerçekleştirilen veri setine Kaggle’s veri tabanından ve “Basic Income” linkinden ulaşılabilir. Veriler Dalia Research tarafından 2016 senesinde Avrupa Birliğine üye ülkelerine anket çalışması yapılarak elde edilmiştir. Bu ankette Avrupa genelinde halka “Temel Gelir” fikrine nasıl baktıkları, eğer sandığa gidilirse bu fikre oy verip vermeyecekleri sorulmuştur. Temel Gelir, kişilerin diğer gelir kaynakları ya da çalışıp çalışmadıklarına bakılmaksızın, hükümet tarafından her bir bireye koşulsuz olarak ödenen bir gelirdir. Diğer sosyal güvenlik ödemelerinin yerini alır ve tüm ihtiyaçları karşılayacak kadar yüksek olduğu düşünülmüştür. Bu çalışmadaki amaç, bu sistemi destekleyen katılımcıların tüm değişkenlere göre hangi kategorilerde yer aldığının araştırılmasıdır.

Bu araştırmaya 28 Avrupa Birliğine üye devlet katılmıştır. Katılımcılar 14 – 65 yaş aralığında, kadın ve erkeklerden oluşmaktadır ve 9649 kişiye uygulanmıştır.

Elde edilen sonuçlara göre katılımcıların üçte biri bu sistemi desteklemektedir. Bunun yanı sıra bu fikre oy vermeyecek kişilerin konu hakkında yeterli bilgisi olmayan ve kırsal kesimde yaşayan kişiler ile yüksek gelire ve eğitime sahip kişiler olduğu görülmüştür.

Kaynakça Gösterimi

Şahinbaşoğlu, Z. Z. (2024). Avrupa Birliği Ülkelerinde Temel Gelir Sorgulamasında Çoklu Uyum İyiliği Analizi Kullanımı. In: Akoğul, S. & Tuna, E. (eds.), Güncel Ekonometrik ve İstatistiksel Uygulamalar ile Akademik Çalışmalar. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub518.c2125

Lisans

Yayın Tarihi

26 November 2024

DOI

Kategoriler