cover

Popüler Bir Besin Takviyesi: Klorella
Şu kitabın bölümü: Çakoğlu, A. H. & Sancar, M. R. (eds.) 2023. Mühendislik ve Uygulamalı Bilimlere Çok Yönlü Yaklaşımlar: Malzemeler ve Yöntemler.

Elif Çil
Ordu Üniversitesi

Özet

Son araştırmalar, antioksidan bakımından zengin gıdaların diyet alımı ile insan hastalıklarının insidansı arasında ters bir ilişki olduğunu göstermektedir. Sentetik antioksidan bileşiklerin kanserojen olduğundan şüphelenildiğinden, bunları doğal antioksidanlarla değiştirme arayışı günümüzde farmasötik araştırmalarda ciddi bir eylem haline gelmiştir. Bu bağlamda mikroalgler, antineoplastik, antitümör ve antimikrobiyal özelliklere sahip farmakolojik olarak aktif metabolitlerin zengin kaynaklarıdır. Doğada doğal antioksidanlar açısından zengin aktif bileşenlere sahip olan Chlorella vulgaris gibi bir mikroalg bu bağlamda büyük önem kazanmaktadır. Önceki çalışmalar, C. vulgaris'in antioksidan aktiviteye sahip flavonoidler ve fenolikler gibi çok çeşitli biyoaktif ikincil metabolitler içerdiğini bildirmiştir. Chlorella ile ilgili ilk antibakteriyel çalışmalar 1944 yılında Pratt ve arkadaşları tarafından yapılmıştır. işinde. Chlorella'nın Chlorellin adını verdikleri antibakteriyel bir içeriğe sahip olduğunu bildirdiler. Tüm bu çalışmaların dışında Chlorella'nın yorgunluğu gidermek, zehirli maddeleri yapısını bozarak etkisiz hale getirmek, ağır metalleri vücuttan uzaklaştırmak gibi farklı etkileri de çeşitli araştırmalarda araştırılmıştır. Bu özellikler, son yıllarda farklı Chlorella mikroalglerinin gıda takviyesi olarak kullanılmasını popüler hale getirmiştir. Glütensiz ekmek ve smoothie'ler gibi en popüler yiyecek ve içecekler, düşük yağ, yüksek protein ve antioksidan içeriği vaat ediyor. Bu çalışmada Chlorella'nın biyolojik aktivitesi üzerine yapılan çalışmalar derlenecektir.

cover

Kaynakça Gösterimi

Çil, E. (2023). Popüler Bir Besin Takviyesi: Klorella. In: Çakoğlu, A. H. & Sancar, M. R. (eds.), Mühendislik ve Uygulamalı Bilimlere Çok Yönlü Yaklaşımlar: Malzemeler ve Yöntemler (pp. 37-45). Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub50.c44

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

2 March 2023

DOI