Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Spor ve Farklı Değişkenlere Göre Teknoloji Bağımlılık Düzeylerinin Kariyer Kararları Üzerine Etkilerinin İncelenmesi (Bayburt Üniversitesi Örneği)
Şu kitabın bölümü: Özbay, S. & Turan, M. & Seçkin Ağırbaş, İ. (eds.) 2024. Spor Yönetiminde Sürdürülebilirlik ve Nitel Araştırmalar.

Yusuf Kaygusuz
Bayburt Üniversitesi
İnci Seçkin Ağırbaş
Artvin Çoruh Üniversitesi

Özet

Amaç: Bu çalışmanın amacı, Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin teknoloji bağımlılıkları ile kariyer kararları üzerine spor ve çeşitli demografik değişkenlerin etkisini belirlemektir.

 

Materyal ve Metod: 2022-2023 eğitim-öğretim döneminde, Bayburt Üniversitesinden 426 meslek yüksekokulu öğrencisine genel tarama modelinde gerçekleştirilen araştırmada, araştırma ekibi tarafından geliştirilen “Kişisel Bilgi formu”na ek olarak, Güçlü (2015) tarafından geliştirilen “Teknoloji Bağımlılık Ölçeği”, Yusupu (2015) tarafından geliştirilen “Kariyer Kararı Ölçeği” kullanıldı. Ölçek değerleri SPSS 26.0 for Windows paket programı ile incelendi.  İlgili ön testler neticesinde, bağımsız değişkenin kategori sayısına bağlı olarak ikili gruplarda Independent Student T testi, çoklu gruplarda ise Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ile Posthoc testlerinden LSD testi kullanıldı. Sonuçlar .05 anlamlılık düzeyinde yorumlandı.

 

Bulgular: Kariyer Kararı ölçeğinde; kadınların Bilinçli Karar Verme alt boyut puanının yüksek olduğu, erkeklerin ise Bilinçsiz karar verme ve Çevresel etkenler alt boyut puanlarının yüksek olduğu, öğrencilerin aile gelir düzeyi düştükçe Bilinçsiz Karar Verme ve Çevresel Etkenler alt boyut puanlarının arttığı, öğrencilerin baba eğitim düzeyi arttıkça Bilinçli Karar Verme alt boyut puanlarının azaldığı görülmektedir. Kariyer kararı ölçeğinin alt boyutlarında anne eğitim düzeyinin, öğrencilerin düzenli spor yapma durumlarının, spor yapma sürelerinin, spor yapma amaçlarının etkili bir faktör olmadığı görülmektedir. Teknoloji Bağımlılığı ölçeğinde; erkeklerin işlevsellikte bozulma alt boyutu puanlarının yüksek olduğu, Teknoloji bağımlılığı ölçeğinin alt boyutlarında, öğrencilerin aile gelir düzeyinin, anne eğitim düzeyinin, baba eğitim düzeyinin, düzenli spor yapma durumlarının, spor yapma sürelerinin, spor yapma amaçlarının etkili bir faktör olmadığı; öğrencilerin Teknoloji bağımlılık düzeyleri arttıkça kariyer karar düzeylerinin olumsuz etkilendiği sonuçlarına ulaşıldı.

Kaynakça Gösterimi

Kaygusuz, Y. & Seçkin Ağırbaş, İ. (2024). Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Spor ve Farklı Değişkenlere Göre Teknoloji Bağımlılık Düzeylerinin Kariyer Kararları Üzerine Etkilerinin İncelenmesi (Bayburt Üniversitesi Örneği). In: Özbay, S. & Turan, M. & Seçkin Ağırbaş, İ. (eds.), Spor Yönetiminde Sürdürülebilirlik ve Nitel Araştırmalar. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub485.c2010

Lisans

Yayın Tarihi

21 October 2024

DOI

Kategoriler