Pozitron Emisyon Tomografisinde Yaygın Olarak Kullanılan Radyofarmasötikler ve Klinik Endikasyonları
Şu kitabın bölümü: Meydan, İ. & Demir, C. (eds.) 2024. Radyasyon Fiziği ve Sağlık Etkileri II.

Halime Erzen Yıldız
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi

Özet

Nükleer tıp, diyagnostik ve tedavi amacıyla radyoaktif ilaçların (radyofarmasötikler) uygulanmasını içeren ve karmaşık yapısıyla benzersiz uzmanlık alanıdır. Tıpta klinik uygulamalar arasında yer alan nükleer tıp, sintigrafik görüntüleme yöntemleri ile birçok hastalığın değerlendirilmesinde noninvaziv olarak kullanılmaktadır. Radyofarmasötikler, belirli tipte nükleer radyasyon (α, β, γ) yayan radyoaktif elementler (radyonüklidler) ve radyoaktiviteyi hedef organa taşıyan biyolojik taşıyıcı molekülden oluşmaktadır. PET/CT görüntüleme özellikle kanser olgularında klinik tanı, tedavi planlanması, evreleme ve takipte kullanılan, tümör fonksiyonunun ve anatomisinin birlikte elde edilebildiği moleküler bir görüntüleme yöntemidir. Nükleer Tıp görüntüleme yöntemleri içerisinde en gelişmişi PET’dir ve bu yöntemde pozitron kaynağı radyonüklidler ile hazırlanmış radyofarmasötikler kullanılmaktadır.

Bu çalışmada, özellikle onkoloji, kardiyoloji ve nöroloji alanlarında kullanılan PET radyofarmasötikleri ve klinik endikasyonları hakkında genel bilgiler verilmesi hedeflenmiştir. PET uygulamalarında hedefe yönelik radyonüklidler veya radyonüklidler ile birleştirilen farmasötiklerin kullanımı, tutulum-atılım mekanizmaları ve kullanım dozlarına göre hastaya bir miktar radyasyon verirler. PET radyofarmasötikleri radyasyon güvenliği sağlanmış tam otomatik sentez ünitelerinde etkin ve güvenilir bir şekilde hazırlanırken personelin gereksiz radyasyon maruziyeti de önlenmektedir. 

Kaynakça Gösterimi

Erzen Yıldız, H. (2024). Pozitron Emisyon Tomografisinde Yaygın Olarak Kullanılan Radyofarmasötikler ve Klinik Endikasyonları. In: Meydan, İ. & Demir, C. (eds.), Radyasyon Fiziği ve Sağlık Etkileri II. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub464.c1964

Lisans

Yayın Tarihi

23 August 2024

DOI