Ünilig Tenis Müsabakalarında Yaşam Bağlılığı İle Olumlu Düşünmenin Psikolojik Dayanıklılık Üzerine Olan Etkisinin Araştırılması
İndir
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite takımlarında oynayan tenis oyuncularının yaşam bağlılığı ile olumlu düşünme becerilerinin, psikolojik dayanıklılık üzerine olan etkisini incelemek ve bazı demografik değişkenler ( yaş, cinsiyet, millilik, tenis oynadıkları süre, katıldığı turnuva kategorisi ve baskın el ) açısından ortaya koymaktır.
Bu araştırmanın örneklem grubunu 2017 yılında Antalya da düzenlenen Türkiye Ünilig tenis maçlarına katılan 250 sporcudan, gönüllülük esası ile ankete katılan 108 erkek, 92 kadın olmak üzere 200 tenis oyuncusuna uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak üç ölçek kullanılmıştır. Birinci ölçek; Scheier vd. tarafından geliştirilen, Uğur ve Akın tarafından Türkçeye uyarlanıp geçerlilik ve güvenirliği yapılan Yaşam Bağlılığı Ölçeği ikinci ölçek; Bekhet and Zauszniewski tarafından geliştirilen, Akın vd. tarafından Türkçeye uyarlanıp geçerlilik ve güvenirliği yapılan Olumlu Düşünme Becerileri Ölçeği. Üçüncü ölçek olarak da; Smith vd. tarafından geliştirilen, Akın vd. tarafından Türkçeye uyarlanıp geçerlilik ve güvenirliği yapılan Kısa Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanılmıştır.
Bu araştırmada kullanılan verilerin analizinde; t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Veriler normal dağılıma sahip olduğundan tek örneklem “Kolmogorov-Smirnov” testi ile homojenliğini belirlemek için “Anova-Homogenety of variance” testi uygulanmış ve parametrik verilerin homojen ve normal dağılıma sahip olduğu görülmüştür.
Yapılan istatistiki değerlendirme sonrasında elde edilen bulgulara göre; araştırmaya katılan tenis oyuncularının psikolojik dayanıklılıkları ile olumlu düşünme ilişkisi arasında anlamlı orta düzeyde pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Yaşam bağlılıkları ve psikolojik dayanıklılıkları arasında istatistiksel olarak anlamsız ama pozitif ve küçük bir ilişki bulunmuştur. Yaşam bağlılığı ile olumlu düşünme arasında da anlamsız pozitif ve zayıf bir ilişki bulunmuştur.
Psikolojik dayanıklılık ortalamaları ile cinsiyet, milli sporcu, yaş, tenis antrenman yaşı, baskın el ve katıldıkları turnuva kategorisi arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.