Beden Eğitimi ve Spor Öğretiminde Mobil Öğrenme Yaklaşımı
Şu kitabın bölümü: Uluç, E. A. & Uluç, S. (eds.) 2024. Spor Bilimleri Alanında Akademik Araştırma ve Değerlendirmeler II.

Halil Evren Şentürk
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

Özet

Beden eğitimi ve spor öğretimi alanına mobil öğrenme teknolojileri açısından bakarak alanın öğretim içeren tüm disiplinlerinde mobil öğrenmenin kullanılabilirliğinin değerlendirildiği bu çalışmanın temel amacı alana farklı bir yaklaşım kazandırmaktır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin 2000’li yıllardan sonra gözlenen hızlı yükselişi birçok bilim alanını olduğu gibi eğitim alanını da olumlu yönde etkilemiştir. Bu yıllarla birlikte teknoloji mobil cihazlarda hayat bulmuş, 2007 yılından itibaren de global teknoloji firmalarının işletim sistemlerinin piyasaya sürülmesiyle “akıllı” hale gelen telefonlara dönüşmüşler ve kullanımlarını daha da popüler hale getirmişlerdir. Bazı çalışmalar, mobil cihazların kullanımının, akademik büyümeyi ve güçlendirmeyi destekleyerek veya öğrencilerin öğrenme tutumlarını ve öğrenme başarılarını geliştirerek eğitim kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı olabileceğini öne sürmekte iken bazı araştırmalar ise mobil cihazların bazen eğitim başarısını engelleyebileceğini bildirmektedir. Bu nedenle mobil cihazların eğitim ortamına entegrasyonundan en iyi şekilde yararlanmak için senaryonun nasıl olacağının belirlenmesi gerekmektedir. Mobil cihazların eğitim ortamındaki rolü ne olursa olsun, bir okulun öğrencilerinin mobil cihazlarını okula getirmelerini ve kullanmalarını yasaklaması gibi kısıtlayıcı politikalar yerine, uygun bir düzenleme ile mobil cihazın öğrenme sistemine entegrasyonundan fayda sağlanabilecektir. Bu entegrasyon ile mobil cihazlar yoluyla öğrenmenin, öğrencilerin öğrenme performansları, öğrenme süreçleri ve öğrenme deneyimleri üzerine olumlu etkileri olacağı öngörülmektedir. Mobil öğrenme alanının bir diğer çalışma konusu ise yapay zekâ ve bilişsel psikoloji alanları ile desteklenen akıllı öğretim sistemleridir. Günümüzün akıllı öğretim sistemleri tipik olarak bir öğretmenin veya öğretim asistanının rolünü kopyalamaya ve problem oluşturma, problem seçme ve geri bildirim oluşturma gibi pedagojik işlevleri giderek daha fazla otomatikleştirmeye çalışır.

Sonuç olarak mobil öğrenme uygulamaları, beden eğitimi ve spor alanında büyük bir potansiyele sahiptir. Hem sporcuların hem de eğitmenlerin eğitim ve antrenman süreçlerini destekleyerek, daha verimli, etkili ve motive edici bir öğrenme deneyimi sunabilirler. Teknolojinin gelişimiyle birlikte, bu uygulamaların sunduğu imkanlar da artmakta ve spor eğitimine olan katkıları giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Akıllı öğretim sistemlerinin ise beden eğitimi ve spor alanında kullanımı, eğitim süreçlerini daha etkili, verimli ve motive edici hale getirebilir. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, bu sistemlerin sunduğu imkanlar da artmakta ve spor eğitimine olan katkıları giderek daha fazla önem kazanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Kaynakça Gösterimi

Şentürk, H. E. (2024). Beden Eğitimi ve Spor Öğretiminde Mobil Öğrenme Yaklaşımı. In: Uluç, E. A. & Uluç, S. (eds.), Spor Bilimleri Alanında Akademik Araştırma ve Değerlendirmeler II. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub452.c1926

Lisans

Yayın Tarihi

12 June 2024

DOI

Kategoriler