Kuşak Farklılıklarının Örgütsel Bağlılık Üzerine Etkisi
Şu kitabın bölümü: Seyhan, M. (ed.) 2024. İşletme Alanında Seçilmiş Konular.

Nurperi Ateş
Gaziantep Üniversitesi

Özet

Örgütsel bağlılık, çalışanların işlerini yerine getirme ve işletme ile uyum sağlama konusunda temel kriteri oluşturur. Bağlılık duygusal bir tepki olup, birçok faktörün etkisi altında gelişir. Birey, bu bağı olumlu veya olumsuz olarak geliştirirken çeşitli faktörleri göz önünde bulundurur ve davranışlarıyla bu bağı yansıtır. Bu faktörler arasında öncelikle; temelde yaş gruplarının sergiledikleri ortak özelliklere göre belirlenen kuşakların, örgütsel bağlılık seviyelerinde uyum olduğu dikkat çekmekte ve literatürde yapılan diğer çalışmalarla birlikte bu konu desteklenmektedir. Örgütsel bağlılık ve kuşak farklılıkları arasındaki bu ilişkide, dijitalleşmenin kaçınılmazlığı ve örgütlerin, dolayısıyla örgütün temeli olan çalışanlarının, dijital bilgiyi kullanabilme gücünün, yani dijital okuryazarlığın etkisi de önem arz etmektedir.

İç müşterilerimiz, diğer bir ifadeyle çalışanlarımız bir paydaştır ve örgütle beraber dijitalleşme sürecine dâhil olmak zorundalardır. Bu süreçte örgütler çalışanlarının örgütsel bağlılıklarını arttırmak için yaş gruplarının verdikleri tepkilere ve dijital okuryazarlık seviyelerine göre hareket etmelidirler. Bu nedenle çalışmada kuşak farklılıklarının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinde, dijital okuryazarlığın düzenleyici rolünü ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışmanın verilerine, Türkiye genelinde beyaz eşya sektöründe çalışan X, Y, M ve Z kuşaklarına üç değişkenli anket uygulaması yapılarak ulaşılması hedeflenmektedir.

Çalışmada, ankete katılan bireylerin bulundukları kuşak gruplarıyla örgütsel bağlılıklarının ortak olup olmadığı ve gruplar arasında dijital okuryazarlık seviyelerinin aynı olup olmadığının yanında, dijital okuryazarlığa sahip bireylerin örgütsel bağlılık seviyeleri konusunda ortak hareket edip etmedikleri ve sonuç olarak örgütsel bağlılık ile kuşaklar arasındaki ilişkide dijital okuryazarlığın rolü incelenecektir.

Çalışmanın sonucunda dijital okuryazarlığa daha çok genç çalışanların sahip olacağı ve bu çalışanların dijitalleşmeye entegre olamayan örgütlerde örgüte bağlılıklarının azalacağı aynı zamanda yaşlı çalışanların dijital okuryazarlığa sahip olamadıkları için dijital dönüşümden korktukları ve bunun örgütsel bağlılıklarını arttırabileceği öngörülmektedir.

Kaynakça Gösterimi

Ateş, N. (2024). Kuşak Farklılıklarının Örgütsel Bağlılık Üzerine Etkisi. In: Seyhan, M. (ed.), İşletme Alanında Seçilmiş Konular. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub448.c1917

Lisans

Yayın Tarihi

12 June 2024

DOI

Kategoriler