Medikal Görüntü İşleme
Şu kitabın bölümü: Meydan, İ. & Demir, C. (eds.) 2024. Radyasyon Fiziği ve Sağlık Etkileri- l.

Merve Kayar

Özet

Bilgisayar tabanlı sistemlerin yaygınlaşmasıyla daha çok kullanılmaya başlanılan görüntü işleme teknolojisi, çağımızdaki teknolojik gelişmelerin en önemli alanlarından biridir. Sağlık enformatiği de, bilgisayarların yaygın kullanılmasıyla ortaya çıkan bilim dallarından biridir. Bu bilim dalı, tıbbi görüntülemenin ortaya çıkmasını ve gelişmesini sağlamıştır. Yine insanlık tarihinin en büyük gelişimlerinden biri olan X-ışınlarının keşfi de tıbbi görüntülemeyi mümkün kılmıştır. Bu iki teknolojinin gelişmesi hastalıkların tanı ve tedavisinde büyük ilerlemeler kaydedilmesine sağlamış ve tıbbi görüntüleme, sağlık sektöründe en çok başvurulan yöntem olmuştur. Bu alanın gelişmesi ile birlikte tıbbi görüntüler için depolama alanlarına ihtiyaç duyulmuştur. Birçok alandan kullanılan bulut sistemli depolama teknolojisi sağlık sektöründe de yerini almıştır. Bulut tabanlı büyük veri depolama sistemlerinde saklanan bu görüntüler kullanılarak bilgisayar destekli tanı için çeşitli yazılımlar üretilmekte ve hekimlerin karar verme süreçlerine destek sağlanmaktadır. Görüntü işleme teknolojisi sayesinde, görüntülerin elde edilmesi, saklanması, iyileştirilmesi ve nihayet analizine kadar uzun bir süreç bilgisayar destekli sistemler yardımıyla kısalmış ve kolaylaşmıştır. Bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme ve nükleer tıp gibi yöntemlerle elde edilen görüntüler, görüntü işleme teknikleri ile, görüntülerin kalitesini artırmak ve anlamını çıkarmak gibi bir dizi işlemden oluşmaktadır. Bu adımlar genellikle düşük, orta ve yüksek seviyeli işlemler olarak gruplandırılabilir. Düşük seviyeli işlemleri, görüntü alımı ve temel işlemleri yapmak olarak tanımlanırken; orta ve yüksek seviyeli işlemleri ise daha karmaşık analizler ve özellik çıkarımıyla tanımlanır. Günümüzde bilgisayarlı görüş sistemlerinde de sıklıkla kullanılan bir teknoloji olan görüntü işleme, özellikle yapay zeka ve derin öğrenme gibi alanlarda önemli bir rol oynamaktadır. Kullanılan tüm teknikler, derin öğrenme alanlarında yapılan çalışmalarda, görüntülerden anlamlı bilgiler çıkarmak ve bu bilgileri kullanarak karar vermeyi sağlamak için oldukça önemlidir.

 Sonuç olarak görüntü işleme, özellikle sağlık sektöründe, hastalıkların teşhis ve tedavisinin daha etkili bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.

Kaynakça Gösterimi

Kayar, M. (2024). Medikal Görüntü İşleme. In: Meydan, İ. & Demir, C. (eds.), Radyasyon Fiziği ve Sağlık Etkileri- l. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub432.c1856

Lisans

Yayın Tarihi

27 March 2024

DOI