Gebelikte Düzenli Egzersizin Maternal Sağlık, Fetal Sağlık ve Doğum Yönetimine Etkileri
Şu kitabın bölümü: Bilgili, N. & Bilgili, A. (eds.) 2024. Sağlık Bilimlerinde Akademik Araştırma ve Değerlendirmeler.

Ceyda Eker
Karabük Üniversitesi
Ayşe Çuvadar
Karabük Üniversitesi

Özet

Gebelik döneminde düzenli egzersiz yapmanın anne ve fetüs sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Gebelikte düzenli egzersiz yapmanın maternal etkileri; gestasyonel diyabet riskinin azalması, fazla kilo alımının önlenmesi ve vajinal doğum olasılığının artmasıdır. Fetal etkileri; makrozomik bebek doğma riskinin azalması ve kronik hastalıklara yakalanma riskinin düşük olmasıdır. Doğum sürecine ve doğum yöntemine etkisi; doğum süresinin kısalması, epidural anestezi ve sezaryen oranlarının düşmesi ve vajinal doğum olasılığının artmasıdır.

Fiziksel egzersiz, kas kuvvetini arttırır, esneklik sağlar, dayanıklılığı arttırır ve rutin aktiviteleri gerçekleştirmeye yardımcı olur. Fiziksel egzersizi aerobik egzersiz, direnç egzersizi ve nefes egzersizi olarak inceleyebiliriz. Aerobik egzersiz, büyük kas gruplarının aktif olduğu ritmik faaliyetlerdir. Direnç egzersizi kas kuvvetini arttırır ve kardiyovasküler sağlığı iyileştirir. Nefes egzersizinin de hem fiziksel hem de meditatif yönleriyle, travay sürecinde kadın ve fetüs üzerinde olumlu etkileri vardır.

Ebeler, gebelere gebelikte düzenli egzersizin faydalarını anlatarak, uygun egzersiz programlarını oluşturmalarına yardımcı olmalıdır. Gebelerin egzersiz programlarını uygularken kalp atım hızlarını kontrol etmeleri ve sağlık sorunları durumunda bir sağlık uzmanına başvurmaları önemlidir. Böylelikle gebelik sürecinde düzenli egzersiz yapmak isteyen kadınlar, anne ve bebek sağlığını en üst düzeye çıkarabilir.

Anahtar Kelimeler:

Kaynakça Gösterimi

Eker, C. & Çuvadar, A. (2024). Gebelikte Düzenli Egzersizin Maternal Sağlık, Fetal Sağlık ve Doğum Yönetimine Etkileri. In: Bilgili, N. & Bilgili, A. (eds.), Sağlık Bilimlerinde Akademik Araştırma ve Değerlendirmeler. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub431.c1884

Lisans

Yayın Tarihi

27 March 2024

DOI