Teoman Duralı’nın Zihniyet Bağlamında Batıya Bakışı
Şu kitabın bölümü: Arslan, İ. & Bozgeyik, Y. (eds.) 2024. Sosyal Bilimler Alanında Akademik Araştırma ve Değerlendirmeler.

Abdurrahman Karacan
Sakarya Üniversitesi

Özet

Teoman Duralı, Batı medeniyetinin gelişme sürecini ve zihniyetini yakından deneyimleyerek yetişmiş; fakat düşüncesinin olgunluk çağında farklı düşünce ve kültür ortamlarından beslenerek yaşamış bir düşünce adamıdır. Onun düşünce yapısının oluşmasında yetiştiği kültürle beraber etkilendiği kişiler de önemli rol oynamıştır. Düşünürün Batı medeniyetine karşı zihinsel mücadele sürecinde oluşturduğu yargı, olgu, algı, kavram gibi benzeri unsurları arama çabası, onun nezdinde Batı’nın felsefi düşünce sistemi arka planında yer alan zihniyeti açığa çıkarma gayreti olduğu görülmektedir. Bu bağlamda Onun, Batı medeniyetine ve Batı zihniyetine karşı geliştirdiği argümanlar ile kendine özgü bir düşünce sistemi ortaya koyduğu anlaşılmaktadır. Bu çalışmada Duralı’nın özellikle “Çağdaş Küresel Medeniyet” isimli eseri temel alınarak, zihniyet bağlamında Batı medeniyetinin nasıl algılandığı ve Batı medeniyeti karşısında oluşturulabilecek yeni ve özgün alternatif medeniyeti nasıl konumlandırıldığı gösterilmeye çalışılmıştır. Çalışmada, konuyla ilgili yapılan araştırmalardan ve düşünürün diğer eserlerinden yararlanılmıştır. Çalışmada, ilk olarak zihniyet ve medeniyet kavramlarının tanımlarına yer verilerek birbiriyle olan ilişkileri incelenmiştir. Çalışmanın devamında Duralı’nın Batı medeniyet düşüncesi tarihsel bağlamda incelenmiş ve arka planda yatan zihniyet temeline farklı kavram ve konularla yaklaşılmıştır.

Kaynakça Gösterimi

Karacan, A. (2024). Teoman Duralı’nın Zihniyet Bağlamında Batıya Bakışı . In: Arslan, İ. & Bozgeyik, Y. (eds.), Sosyal Bilimler Alanında Akademik Araştırma ve Değerlendirmeler. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub427.c1902

Lisans

Yayın Tarihi

27 March 2024

DOI

Kategoriler