Sultan Sencer Devrinde Selçuklu Devleti’nin Siyasi Vaziyeti: Horasan ve Maveraünnehir’de Ortaya Çıkan Dahili ve Harici Gelişmeler (Sultan Sencer’in Esaretine Kadar)
Şu kitabın bölümü: Arslan, İ. & Bozgeyik, Y. (eds.) 2024. Sosyal Bilimler Alanında Akademik Araştırma ve Değerlendirmeler.

Yaşar Bedirhan
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi

Özet

Bu çalışmanın konusu Sultan Sencer’in 1118 yılında tahta çıkmasından sonra Horasan bölgesinde ve Büyük Selçuklu Devleti’nin doğu bölgelerinde meydana gelen iç ve dış gelişmeler üzerinde durulmuştur. Çalışmada Selçuklu Devleti’nde meydana gelen iç çatışmalar ve taht kavgalarının yanında özellikle Abbasi Halifeliği, Gazneliler, Karahitaylar ve diğer dış meselelerle ilgili Sultan Sencer’in Oğuzlar tarafından esir alınıncaya kadarki mücadeleleri ve faaliyetleri ele alınmıştır. Sultan Sencer’in Selçuklu Devleti’nin son hükümdarı olması hasebiyle Türk tarihinde önemli bir yere sahip olması ve yine Selçuklu Devleti için kader belirleyici bir rol üstlenmesi, işlenen dönemin önemini arttırmaktadır.

Kaynakça Gösterimi

Bedirhan, Y. (2024). Sultan Sencer Devrinde Selçuklu Devleti’nin Siyasi Vaziyeti: Horasan ve Maveraünnehir’de Ortaya Çıkan Dahili ve Harici Gelişmeler (Sultan Sencer’in Esaretine Kadar). In: Arslan, İ. & Bozgeyik, Y. (eds.), Sosyal Bilimler Alanında Akademik Araştırma ve Değerlendirmeler. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub427.c1894

Lisans

Yayın Tarihi

27 March 2024

DOI

Kategoriler