Profesyonel Mutfaklarda Cinsiyet Handikap Mı? Kadın Aşçılar Üzerine Bir Araştırma
Şu kitabın bölümü:
Gökçe,
A.
&
Coşkun,
G.
&
Eker,
N.
&
Dilmaç,
E.
&
Çolak,
O.
(eds.)
2023.
Turizmde Yeni Trendler.
Özet
Amacı
Yapılmış olan araştırmanın amacı, İstanbul’daki yiyecek içecek işletmelerinde çalışan kadın aşçıların çalışma hayatlarında boyunca cinsiyetleri dolayısıyla karşılaştıkları sorunları ortaya koymaktır.
Araştırma Yöntemi
Çalışma evrenini İstanbul ilinde faaliyette olan yiyecek içecek işletmelerinde çalışan kadın aşçılar oluşturmaktadır. Evrende yer alan kadın aşçıların sayısına ilişkin herhangi bir kurumdan net bilgi alınamadığından örneklem büyüklüğünün belirlenebilmesi için Örneklem Büyüklüğü tablosundan yararlanılmış ve maksimum örneklem büyüklüğü olan 384 kadın aşçının örnekleme alınması uygun görülmüştür. Ancak uzun veri toplama süreci sonucunda ancak 236 kişiye ulaşılabilmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ankette yer alan soruların hazırlanması esnasında daha öncelerde yapılmış olan çalışmalardan yararlanılmış ve 33 önermeden oluşan Cinsiyet Ayrımcılığı ölçeği kullanılmıştır.
Bulgular
Çalışma sonucunda kadın aşçıların sırasıyla cinsiyet ayrımcılığı, mesleki olarak yetersiz görülme, duygusal baskı, baskı altında tutulma ve kadınların ev işleriyle özdeşleştirilmesi konularında ayrımcılığa maruz kaldıkları belirlenmiştir. Diğer taraftan kadın aşçıların maruz kaldıkları bu ayrımcılık türlerinin kadın aşçıların demografik özelliklerine göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir.
Sonuç ve Öneriler
Çalışma sonucunda kadın aşçıların önemli bir kısmının çalışma hayatları boyunca cinsiyet ayrımcılığı ile karşı karşıya kaldıkları belirlenmiştir. Kadın aşçıların ayrımcılığa maruz kaldıkları konuların demografik özelliklerine göre değiştiği belirlenmiştir. Çalışma sonucunda kadın aşçılara yönelik ayrımcılıkların ortadan kaldırılabilmesi için hem işletme yöneticilerine hem de yasal düzenlemeler için ilgili kuruluşlara öneride bulunulmuştur.
Orijinalliği/değeri
Bu çalışma verileri ve sonuçlarından hem cinsiyet ayrımcılığı üzerine hem de Gastronomi üzerine çalışan akademisyenler yararlanabilir. Aynı zamanda yiyecek içecek endüstrisi içerisinde yer alan yöneticiler ve çalışanlar çalışmadan elde edilen verilerden yola çıkarak kadın aşçılara yönelik iş ortamının nasıl düzenlemesi gerektiğine ilişkin bilgiler elde edebilir.