Kültürel Miras Bağlamında Tarihi Yapılarda Restorasyon Sorunu: İstanbul’da Bir İnceleme
Şu kitabın bölümü: Gökçe, A. & Coşkun, G. & Eker, N. & Dilmaç, E. & Çolak, O. (eds.) 2023. Turizmde Yeni Trendler.

Gülin Yetim
Bağımsız Araştırmacı
Ümit Şengel
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

Özet

Amacı

Çalışma İstanbul’da belirlenen yapılarda gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının başarısı üzerine bir inceleme yapılmasını amaçlamaktadır.  

Araştırma Yöntemi

Nitel araştırma yöntemlerinde yararlanılarak veriler elde edilmiştir. Veri toplama aracı olarak gözlem ve fotoğraf kullanılmıştır. 

Bulgular

Araştırmaya göre restorasyonun yapılan eserlerin hem dış cephe hem de içi yapı elemanları bakımından aslında uygun olmayan bazı sonuçları olduğu tespit edilmiştir.

Sonuç ve Öneriler

Elde edilen görsellerin bazıları yapıların eski görüntüleriyle karşılaştırılarak restorasyonların aslına uygunluğuyla ilgili değerlendirmeler yapılmış ve başarısızlık durumları ortaya konulmuştur. 

Orijinalliği/değeri

Bütün toplumların ortak değeri olan kültürel miraslar tarihle ve medeniyetlerle ilişkili olarak geçmişten bugüne gelmeyi başarabilmiş önemli eserlerdir. Bu eserleri koruma ve geleceğe aktarabilme bilinci her toplumun hedeflerinden biridir. Ekolojik sebeplerin yanında doğal afetler, savaşlar, insan kaynaklı diğer faktörler bu eserlerin yok olmasına ve tarihten silinmesine sebep olmaktadır. Bu eserleri geri kazanabilmenin en önemli metodu doğru restorasyondur. Ancak gelişen teknoloji, araştırma ve iletişim özgürlüğüne rağmen bazı restorasyon çalışmalarının başarısız olduğu görülmektedir. Bu çalışma yanlış restorasyon çalışmalarının ortaya çıkardığı zararlara dikkat çekmektedir. 

Kaynakça Gösterimi

Yetim, G. & Şengel, Ü. (2023). Kültürel Miras Bağlamında Tarihi Yapılarda Restorasyon Sorunu: İstanbul’da Bir İnceleme. In: Gökçe, A. & Coşkun, G. & Eker, N. & Dilmaç, E. & Çolak, O. (eds.), Turizmde Yeni Trendler. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub407.c1817

Lisans

Yayın Tarihi

30 December 2023

DOI

Kategoriler