Kız Öğrencilerde Wellness Farkındalığının Artırılması ve Aktif Yaşam Tarzının Geliştirilmesi: Deneysel Bir Çalışma
Şu kitabın bölümü:
Gökçe,
A.
&
Coşkun,
G.
&
Eker,
N.
&
Dilmaç,
E.
&
Çolak,
O.
(eds.)
2023.
Turizmde Yeni Trendler.
Özet
Amacı
Bu çalışmanın amacı 12-17 yaş aralığındaki kız öğrencilerin yaşadıkları boş zaman engellerini tespit etmek ve bu yaş grubundaki kız öğrencilerin ‘wellness’ konusundaki farkındalığını artırıp içsel engelleri aşmalarını sağlamak için etkili yöntemler geliştirmektir.
Araştırma Yöntemi
Araştırma deneysel nitelikte olup, nitel ve nicel yöntemler bir arada kullanılmıştır. Güvenilir ve geçerli veriler elde etmek için veri üçgenlemesi yöntemi kullanılarak mülakat, anket ve gözlemlere dayalı analiz teknikleri uygulanmıştır. Araştırma grubu için farklı sosyo-ekonomik düzeylere ve kişilik yapılarına sahip öğrencilerin seçilmesine özen gösterilmiştir. Elde edilen nitel veriler, nVivo programı kullanılarak analiz edilecektir. Nicel veri analizi SPSS paket programı kullanılacaktır. Ayrıca, eğitim sırasında çekilen fotoğraflar ve videolar görsel analiz teknikleri ile incelenecek, araştırmacıların notları ise nitel veri analiz programı ile değerlendirilecektir.
Bulgular
12-17 yaş aralığındaki kız öğrenciler boş zaman aktivitelerine katılmalarında yaşanılan içsel engelleri aşma açısından eğitim programı olumlu etkiler göstermiştir. Uygulanan eğitim programı sonucunda kız öğrencilerin ‘wellness’ kavramı konusunda farkındalığında artış göstermekle birlikte, içsel engellerle baş etme konusunda da iyileşme görülmüştür.
Sonuç ve Öneriler
Proje kapsamında gerçekleşen teorik eğitim ve fiziksel aktivitelerin, fiziksel, ruhsal, sosyal ve zihinsel açıdan kız öğrencilerin wellness düzeylerinin gelişmesine katkı sağladığı, rekreasyon, fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme bilincinin oluşmasına olumlu fayda sağlayacağı söylenebilir. Bu bağlamda kız öğrencilerinin wellness bilincinin artırılması amacıyla genç yaştan itibaren rekreasyon eğitimlerinin verilmesi önerilmektedir.
Orijinalliği/değeri
Literatürde kız öğrencilerin wellness bilincini artırmaya yönelik yapılan deneysel çalışmaların yeterli olmadığı gözlenmiştir. Bu araştırmanın deneysel nitelikte olması ve literatürdeki önemli bir boşluğu doldurması, araştırmanın özgün değerini ortaya koymaktadır.