Somut Olmayan Kültürel Miras Unsuru Olarak Sandıklı Yarenlerinin Kültürel Aktarım ve Turistik Çekicilik Açısından Önemi
Şu kitabın bölümü: Gökçe, A. & Coşkun, G. & Eker, N. & Dilmaç, E. & Çolak, O. (eds.) 2023. Turizmde Yeni Trendler.

Turgut Türkoğlu
Afyon Kocatepe Üniversitesi
Nurullah Kart
Afyon Kocatepe Üniversitesi
Hüseyin Pamukçu
Afyon Kocatepe Üniversitesi

Özet

Amacı

Geleneksel sohbet toplantıları, toplumsal birlik ve beraberliği simgeleyen, katılımcıların bilgi ve deneyimlerini paylaştıkları, eğlendikleri, bir arada hoş vakit geçirdikleri geleneksel bir kültür unsurudur. Sözlü kültürün taşıyıcısı olan geleneksel sohbet toplantıları, bu özellikleri sayesinde toplumsal ilişkilerin gelişmesi, ihtiyaçların giderilmesi, gelecek nesillerin, içinde bulunduğu toplum ile bir bütünlük kazanması ve hayata hazırlanması gibi çeşitli kazanımları bulunmaktadır. Araştırmanın amacı, farklı bölgelerde farklı isimlerle anılan ve bir eğlence biçimi olan sohbet toplantıları arasında yer alan Sandıklı yarenlerinin tarihinin, içeriğinin, işleyişinin, sosyal, kültürel, turistik özelliklerinin tespit edilmesi ve kültürel belleğin aktarımı ile genç nesillerin gelişimi üzerindeki etkilerinin belirlenmesidir.

Araştırma Yöntemi

Araştırma kapsamında Sandıklı yarenlerine katılım gösteren yerel halk ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşme sonucunda elde edilen bulgular betimsel analize tabii tutulmuştur.

Bulgular

Araştırma kapsamında gerçekleştirilen görüşmelerde Sandıklı yarenlerinin, geleneksel sohbet toplantılarının bir çeşidi olması sebebiyle Orta Asya dönemine uzandığı, bölge halkı arasında birlik ve beraberlik duygusunu artırdığı, bölge kültürünün yeni kuşaklara aktarılmasında etkili olduğu ve gençler için bir nevi eğitim yeri vazifesi gördüğü öne çıkan bulgular arasındadır.

Sonuç ve Öneriler

Sandıklı yarenlerinin, sosyo-kültürel etkisi göz önüne alındığında kültürel miras değerlerin yaşatılması ve aslına uygun olarak aktarılması açısından sürdürülebilirliği önem taşımaktadır. Özellikle gençlerin kültürel değerlerini tanıması, aidiyet ve kültürel kimlik kazanması açısından gençlerin Sandıklı yarenlerine katılması teşvik edilmelidir.

Orijinalliği/değeri

Geleneksel sohbet toplantıları Anadolu’nun ve Türki Cumhuriyetlerin farklı bölgelerinde farklı içerik ve isimler ile gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmada da Afyonkarahisar ili Sandıklı ilçesinde düzenlenen Sandıklı yarenleri üzerinde durulmuştur. Literatürde Sandıklı yarenlerini betimsel yönüyle ele alan ve kültürel açıdan değerlendiren bir çalışmanın olmaması çalışmayı özgün kılmaktadır.

Kaynakça Gösterimi

Türkoğlu, T. & Kart, N. & Pamukçu, H. (2023). Somut Olmayan Kültürel Miras Unsuru Olarak Sandıklı Yarenlerinin Kültürel Aktarım ve Turistik Çekicilik Açısından Önemi. In: Gökçe, A. & Coşkun, G. & Eker, N. & Dilmaç, E. & Çolak, O. (eds.), Turizmde Yeni Trendler. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub407.c1813

Lisans

Yayın Tarihi

30 December 2023

DOI

Kategoriler