Sporda Beslenme ve Fizyolojik Etkileri
Şu kitabın bölümü:
Kishalı,
N.
F.
&
Kıyıcı,
F.
&
Tozoğlu,
E.
&
Alaeddinoğlu,
V.
(eds.)
2023.
Sporda Bilimsel Yaklaşımlar ve Lisans Üstü Öğrenci Araştırmaları.
Özet
Besin sağlığı korumak ve geliştirmek için tüketilmesi gereken, yenilebilen tüm bitki ve hayvan dokularıdır. Karbonhidrat, protein, yağ, su, vitamin ve mineraller ise besin öğeleri olarak tanımlanır. Bu besin öğelerinin yaşamın devamının sağlanması, büyüme, gelişimin devam edebilmesi ve sağlığın korunması amacıyla doğru ve yeterli miktarda alınması beslenme olarak adlandırılır.
Açlık duygumuzu bastırmak ve sadece karın doyurmak amacıyla yaptığımız hiçbir faaliyet yeterli ve dengeli beslenme eylemi değildir.
Sağlığın korunması, vücudun geliştirilebilmesi, dokuların yenilenebilmesi ve hayat standartlarının arttırılması amacıyla tüm besin öğelerinden gerekli ve doğru oranda alınması yeterli beslenme olarak tanımlanırken; yaşamın sürdürebilmesi ve vücudun ihtiyaç duyduğu gıdanın gerekli ve doğru miktarda karşılanamaması da yetersiz beslenme olarak tanımlanabilir. Bu durum terim olarak ‘’malnütrisyon’’ olarak adlandırılır.
Beslenme; bireylerin ve sporcuların aktif egzersiz ve fonksiyonlarını sürdürebilmesi için hayatın önemli bir parçasıdır. Sporcu beslenmesi ise bireyin yaptığı egzersiz alanına göre hem faaliyet hem de müsabaka esnasında göstermek istediği performansı en üst düzeye çıkarabilmek amacıyla uyguladığı özel bir beslenme programıdır. Sporcuların fizyolojik ve zihinsel yapılarının aktif olarak ilgilendikleri spor dalına odaklanabilmesi antrenmana, uyku düzenine bunun yanı sıra beslenme alışkanlıklarına bağlıdır. Bu araştırma Spor dallarına göre beslenmenin önemini vurgulamada ve alan araştırmacılarına küçük te olsa katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Alanda yapılan beslenme ile ilgili araştırmalar derlenerek beslenmenin öneminin vurgulanması için küçük bir kaynak görevi yapacaktır.