Eğitsel Oyunlar ve Çocuklarda Gelişim
Şu kitabın bölümü: Kishalı, N. F. & Kıyıcı, F. & Tozoğlu, E. & Alaeddinoğlu, V. (eds.) 2023. Sporda Bilimsel Yaklaşımlar ve Lisans Üstü Öğrenci Araştırmaları.

Vahdet Alaeddinoğlu
Atatürk Üniversitesi
Haluk Sivrikaya
Atatürk Üniversitesi
Yunus Sinan Biricik
Atatürk Üniversitesi

Özet

Oyun, eğlence, öğrenme ve hareketliliği tanımlayan etkinliklerin tamamıdır. Bir çocuk gelişiminin bütün evrelerinde hareket etmeye ve hareketleri devam ettirmeye mecbur bir yaratılışa sahiptir. Çocukların hayatlarında çok önemli bir yer edinen oyunlar hayatlarının gelişimlerinde de bir hayati bir görev olarak karşımıza çıkmaktadır. Oyunlar ya da fiziksel bütün aktiviteler çocukları birçok yönden desteklediği yapılan bilimsel çalışmalarda görmekteyiz. Başta çocukların psikomotor gelişimi olmak üzere, zihinsel, fizyolojik ve sosyal yönden çok yönlü bir gelişimi desteklemektedir. Ancak günümüz teknolojisine bağlı olarak ve teknolojik değişimlerle birlikte çocuklarla oyun anlayışı da büyük bir değişim göstermiştir. Bu değişimin getirdiği olumsuz durumları engellemek için gelişmiş ülkelerde yeni oyunlar ortaya konurken eski oyunlar ve oyuncaklarda çocukların ihtiyaçlarına göre düzenlenerek koruma altına alınmıştır. Böyle bu durumda koruma altına alınan oyunlar ve aktiviteler kültürel bir miras olarak nesilden nesile aktarılmasına neden olacaktır.

Bu araştırmaya konu olan çocuk oyunları kavramı ve çocukların gelişimi hakkında detaylı bir derleme çalışma olması yönünden literatüre değer katma kaygısı taşımaktadır. Bu ve benzeri araştırmalarla çocuk oyunları hakkında literatür geliştirilerek yeni nesil oyun kavramları da ortaya konularak farklı disiplinlerde ki çocuklara yönelik yeni programlar geliştirilmesine ön ayak olacaktır.

Kaynakça Gösterimi

Alaeddinoğlu, V. & Sivrikaya, H. & Biricik, Y. S. (2023). Eğitsel Oyunlar ve Çocuklarda Gelişim. In: Kishalı, N. F. & Kıyıcı, F. & Tozoğlu, E. & Alaeddinoğlu, V. (eds.), Sporda Bilimsel Yaklaşımlar ve Lisans Üstü Öğrenci Araştırmaları. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub406.c1802

Lisans

Yayın Tarihi

30 December 2023

DOI

Kategoriler