Gestasyonel Trofoblastik Hastalıklar ve Yönetimi
Şu kitabın bölümü:
Meydan,
İ.
&
Demir,
C.
(eds.)
2023.
Sağlık Bilimleri Alanında Uluslararası Araştırmalar-V.
Özet
Gestasyonel trofoblastik hastalıklar (GTH) plasental trofoblastların anormal ve aşırı proliferasyonu ile karakterize birbiriyle ilişkili bir hastalık grubudur. Erken gebelikte rutin olarak ultrasonografi (USG) kullanımı, normal gebeliğin ekarte edilmesi ve molar gebeliğin ilk trimester gibi erken dönemde tanınmasına olanak sağlamıştır. Kesin tanı, vakum küretaj sonrası alınan örneğin histopatolojik olarak değerlendirilmesi ile konur.
Gestasyonel trofoblastik hastalıklar, premalign/benign ve malign olarak sınıflandırılırlar. Benign GTH; plasental site nodül, egzajere plasental site ve mol hidatiformdan (komplet ve parsiyel) oluşur. Tam ve kısmi molar gebelik en sık görülen GTH'lerdir. Lokal invazyon ve uzak metastaz yapma potansiyelleri mevcuttur. Malign olanları; gestasyonel trofoblastik neoplazi (GTN) başlığı altında incelenen koryokarsinoma (KK), plasental site trofoblastik tümör (PSTT) ve onun bir varyantı olan epiteloid trofoblastik tümördür (ETT).
Human koryonik gonadotropin (hCG) hastalığın tanı, takip ve tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde kullanılır.
GTN, genellikle kemoterapiye iyi yanıt verir. Düşük riskli GTN (Evre I-III: skor <7) tek ajanlı kemoterapi ile tedavi edilir ancak ek ajanlar gerektirebilir; genel sağkalım %100'e yaklaşır. Yüksek riskli GTN (FIGO Evre II-III: skor ≥7 ve Evre IV), dirençli hastalık odaklarının eksizyonu için adjuvan cerrahi veya beyin metastazları için radyoterapi ile birlikte veya bunlar olmadan çok ajanlı kemoterapi ile tedavi edilir ve yaklaşık %90'lık bir sağkalım oranı elde edilir.
Tedavi sonrasında doğurganlığın korunduğu ve gebelik sonuçlarının iyi olduğu gözlenmiştir. Bu kitap bölümünde, GTN’ye yaklaşım, tedavi ve yeni tedavi stratejileri hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.