Konut Radonunun Akciğer Kanseri Üzerindeki Etkisi
Şu kitabın bölümü: Meydan, İ. & Demir, C. (eds.) 2023. Sağlık Bilimleri Alanında Uluslararası Araştırmalar-V.

Halime Erzen Yıldız
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi

Özet

Radon, 238U zincirinde yer alan ve doğal olarak üretilen, mutajenik özelliklere sahip bir gazdır. Radonun kısa ömürlü bozunma ürünleri 218Po, 214Pb, 214Bi ve 214Po radyoaktif izotoplardır ve inhale edildiğinde solunum sisteminde alfa parçacıkları yayarak akciğer hasarına neden olabilir. Akciğer kanseri radon maruziyetinin en belirgin sağlık etkisidir. Radon genel populasyon için iyonizan radyasyonun en önemli doğal kaynağı olduğundan küresel epidemiyolojik kaygıyı temsil etmektedir. Bu nedenle konutlarda radon konsantrasyonlarının belirlenmesi ve radyolojik açıdan koruyucu önlemlerin alınması önemlidir. Konut radonu için toprak altından difüzyon en önemli kaynaktır. Mevsimsel değişiklikler, yerel jeoloji, bina iç-dış basınç farkı, binanın tipi, binanın bulunduğu ana kayanın özellikleri, bu kayanın geçirgenliği ve gözenekliliği, binanın toprakla temasta olduğu yüzeyin alanı, binanın yalıtımı, doğal gaz, ev içi havalandırma koşulları ve konut sakinlerinin yaşam tarzı maruz kalma seviyelerini etkileyen faktörlerdir. Bu çalışmanın amacı, konut radonunun Akciğer kanseri üzerindeki etkisi konusunda yapılmış çalışmaların analizi ile geniş bir perspektif sunmaktır.

Maliyete yönelik mevcut yöntemlerin sürekli analizi, alınacak radyolojik önlemler, gelecekte yaşam kalitesinin iyileştirilmesine ve sürdürülmesine yardımcı olacaktır. Akciğer kanseri üzerinde sigara ve diğer çevresel maddelerin güçlü kanserojen etkilerinin olması, epidemiyolojik çalışmalarda konut radonunun akciğer kanseri üzerindeki gerçek riskinin tahmin edilmesini zorlaştırmaktadır.

Kaynakça Gösterimi

Erzen Yıldız, H. (2023). Konut Radonunun Akciğer Kanseri Üzerindeki Etkisi. In: Meydan, İ. & Demir, C. (eds.), Sağlık Bilimleri Alanında Uluslararası Araştırmalar-V. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub388.c1591

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

28 December 2023

DOI