Probiyotiklerin Ruminant Beslemede Kullanımının Hayvansal Üretim Üzerine Etkileri
Şu kitabın bölümü: Ölmez, M. (ed.) 2023. Veteriner Bilimlerinde Probiyotiklerin Terapötik, Profilaktik ve Fonksiyonel Kullanımı.

Mükremin Ölmez
Kafkas Üniversitesi
Tarkan Şahin
Kafkas Üniversitesi

Özet

Çiftlik hayvanlarının beslenmesinde biyoteknolojik yaklaşımlar hayvan sağlığının, büyüme performansının, verim ve üremenin geliştirilmesinde önemli rol oynamaktadır. Probiyotiklerin kullanımı dünya çapında hayvansal üretiminin karşılaştığı birçok zorluğu en aza indirmiştir. Üretkenliğe yönelik artan talep, sağlıklı hayvanlar ve özellikle antibiyotiklerin kullanımından kaynaklanan gıda güvenliği endişeleri, çevreyi probiyotikler gibi daha güvenli alternatiflere yönlendiren itici güçtür. Hayvan beslemede probiyotiklerin hızla artan kullanımına değinmek için bu bölümde probiyotiklerin hayvan sağlığı, büyümesi ve üretkenliği üzerindeki etkisi tartışılmaktadır. Çiftlik hayvanlarında probiyotik kullanımının gelişmiş büyüme ve ürün kalitesi gibi çeşitli faydaları ilişkilendirilmiştir. Ruminant rasyonlarında kullanılan probiyotik yem katkı maddeleri yaygın olarak mide-bağırsak mikrobiyomunun dengelenmesi, genç ve yetişkin işkembe mikroflorasının düzenlenmesi, sindirimin ve alt sindirim sistemine doğru nitrojen akışının iyileştirilmesi, et ve süt üretiminin arttırılması ve üreme performansının yükseltilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bu bölümde çeşitli probiyotiklerin çeşitli hayvanlar üzerindeki etkileri gözden geçirilecektir. Yaygın olarak kullanılan probiyotik ürünlerin çeşitleri, fonksiyonel özellikleri ve uygulama etkileri, probiyotik ürünlerin geliştirilmesi ve uygulanmasına referans sağlamak amacıyla tartışılacaktır.

Kaynakça Gösterimi

Ölmez, M. & Şahin, T. (2023). Probiyotiklerin Ruminant Beslemede Kullanımının Hayvansal Üretim Üzerine Etkileri. In: Ölmez, M. (ed.), Veteriner Bilimlerinde Probiyotiklerin Terapötik, Profilaktik ve Fonksiyonel Kullanımı. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub358.c1519

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

23 December 2023

DOI